Egyéb

Még nincs vége! Ekkor érkezhet a koronavírus hatodik hulláma

Csupán néhány hónapunk van hátra, és ismételten felütheti a fejét a koronavírus-járvány Magyarországon.

 

 

Bár egyre kevesebb szó esik róla, nem szabad elfelejteni, hogy a mai napig is közöttünk jár egy igen veszélyes vírus, ami 2020 óta minden ember életét megnehezítette. Családtagokat, barátokat veszítettünk el a Kínából érkező járvány miatt, de a karantén és távollét is jócskán hozzájárult ahhoz, hogy azt akarjuk, hogy a covid-19 teljesen eltűnjön az életünkből.

Az oltásoknak köszönhetően már nem is vagyunk olyan távol ettől, ám még érkezik legalább egy hullám, amire fel kell készülni. Németországban a jelek szerint már újra fel is ütötte a fejét koronavírus, így ők visszatérnek a kötelező maszkviseléshez zárt térben, illetve kötelezővé teszik a negyedik oltást. Emellett Angliában és Szerbiában is folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma.

Az ELTE Természettudományi Karának dékánja, Kacskovics Imre immunológus az M1 műsorában arról beszélt, hogy érkezik a következő hullám, de ez már sokkal enyhébb lesz, mint a korábbiak voltak. Ennek ellenére az idősebb korosztálynak azt javasolja, zárt térben továbbra is hordjanak maszkot.

Elmondása szerint nehéz megjósolni, hogy pontosan mikor jön a következő hullám, de a külföldről érkező turisták, illetve a nyaralásból hazaérkező magyarok is behozhatják a vírust.

Az immunológus hangsúlyozta a védőoltások fontosságát, mert azok a fertőzés esetén enyhítik a súlyos állapotot. Az alapbetegséggel rendelkező 60 év felettieknek javasolja, hogy vegyék fel a negyedik oltást is.

„Bármennyire szeretnénk, hogy ne így legyen, a vírus teszi a dolgát, vagyis mutálódik, és valami újdonságot dolgoz ki folyamatosan annak érdekében, hogy a kialakult immunválaszt kikerülje és fertőzzön” – tette hozzá Kacskovics, aki szerint már az omikron variáns ötödik verziója támad.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?