Hírek

Már az Ausztriában élő magyarok is megfizethetetlennek tartják a hazai árakat: „Nálunk sokkal olcsóbb minden”

Már az Ausztriában élő magyarok is a hazai árakra panaszkodnak. Elmondásuk szerint „náluk sokkal olcsóbb minden”, ami azt is jelenti, hogy Ausztriában lassan vagy talán már most is olcsóbb az élelmiszer, mint hazánkban.

 

 

Hiába az árstop, átlagon felül drágulnak az élelmiszerek Magyarországon. A feldolgozatlan termékek hazai áremelkedése a harmadik legnagyobb az Európai Unióban – az Eurostat friss kimutatása alapján. Ezt Nagy Márton miniszter egyszeri, statisztikai hatással magyarázta az RTL Híradónak.

A miniszter elmondta, hogy a magyar boltok egy éve olcsóbbak voltak sok tagállamhoz viszonyítva. A GKI úgy számol, hogy a rekordgyenge forint és a minimálbér-emelés miatt drágulnak kiugróan az élelmiszerek Magyarországon.

Nálunk sokkal-sokkal olcsóbb minden. Például egy kiló görögdinnye 80 cent– mondta az Ausztriában élő Eötvös János a Híradónak.

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon már a múlt hónapban 19 és fél százalékkal többe kerültek a feldolgozatlan, nyers élelmiszerek, például a zöldségek és a gyümölcsök, mint egy évvel korábban.

Ebben a termékkategóriában az utóbbi egy évben Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű drágulást mutatta fel, hazánkat csak Bulgária és Észtország előzte meg.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert arról kérdezte a Híradó, miért drágulnak Magyarországon az uniós átlag felett az élelmiszerek.

Ez nem az ársapka miatt van, ársapka nélkül még magasabb lenne az élelmiszer-infláció– mondta, majd egy egyszeri, statisztikai hatással magyarázta, hogy nálunk – az árstop ellenére – gyorsabban drágulnak az élelmiszerek, mint a tagállamok többségében.

– Az infláció is egyre jobban lefelé konyul, mert a bázishatások miatt minden évben nem történhet ugyanakkora emelkedés. Az ilyen indexeknek az összehasonlításával azért óvatosan kell bánni – tette hozzá Nagy Márton.

Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke éppen ott ült a miniszter mellett, így ő is hozzászólt: azt mondta, a sajtón is múlik, hogy mennyivel drágulnak az élelmiszerek:

Mindannyian tudjuk, hogy az inflációnak a fele várakozás, a másik fele pedig költségelem. A várakozás ágon pedig az önök felelőssége nem csekély, hogy ebben milyen üzeneteket sugallnak

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?