Belföld, Hírek

Orbán módosított: fegyveres erőket telepíthet a NATO Magyarország bármely részére

Orbán Viktor megváltoztatta a márciusi kormányhatározatot, amelyben még az szerepelt, hogy csak a Dunántúlra lehet NATO-csapatokat telepíteni.

 

 

Kedd este megjelent egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amellyel Orbán Viktor egy március 7-én kiadott határozatot módosított – vette észre az Mfor.

Márciusban a kormány engedélyt adott arra, hogy NATO-csapatok áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi vagy légi úton, és hogy fegyvereket telepítsenek a Dunántúlra. A miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat viszont ezt most úgy módosította, hogy már nem szerepel benne a Dunántúl. Vagyis a kormány engedélyezi, hogy

a NATO az ország bármely területén végezhet csapatmozgásokat, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolíthat le, valamint fegyveres erőket is telepíthet.

Az nem világos, hogy miért változtattak az eredeti kormányhatározaton. Köze lehet hozzá a a napokban tartott magyar-amerikai közös járőrözésnek, amelyet a NATO keretében hajtottak végre Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán ennek kapcsán azt mondta az MTI tudósítása szerint: Magyarország elkötelezett a NATO mellett, a magyar katonák rendszeresen együtt gyakorlatoznak más NATO-katonákkal. A mostani magyar-amerikai közös gyakorlatot különleges alkalomnak nevezte, miután „az orosz-ukrán konfliktus fizikai közelségében” gyakorlatoztak, járőröztek a katonák. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a Magyar Honvédség a mostani háborús helyzetben is fentartsa a NATO szerepvállalásának szintjét.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?