Hírek, Külföld

Von der Leyen megígérte Zelenszkij elnöknek, hogy már a jövő héten beajánlják Ukrajnát az Európai Unióba

Az Európai Bizottság elnöke Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel, ahol biztosította, hogy elindítja a szükséges intézkedéseket.

 

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevbe látogatott, ahol megígérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az Európai Bizottság még a jövő héten ajánlást tesz arról, hogy a háború sújtotta ország tagjelölti státuszt kapjon – szúrta ki a 444.hu.

„Támogatni akarjuk Ukrajnát az Európába vezető úton. […] Most dől el, hogy mi lesz az egyesült Európa jövője, és hogy lesz-e egyáltalán jövője. Ha az Európai Unió pozitív választ ad az ukrán kérelemre, az pozitív választ jelent arra a kérdésre, hogy van-e egyáltalán jövője az európai projektnek”

– mondta von der Leyen, aki szerint az ukrán kormány „sokat tett” a jelöltségért, azonban „még mindig szükség van reformokra, például a korrupció elleni küzdelem területén”.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban kijelentette, hogy szerinte Ukrajna csak az első állomás és Oroszország számára egész Európa célponttá vált.

Ukrajna tagjelöltségéhez, mind a 27 ország támogatására szükség van. Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország nyíltan támogatják a csatlakozási folyamat mielőbbi megkezdését, ugyanakkor a francia és a német kormányok mellett például a Dán vezetés szerint is van mit tenniük az uniós tagság elnyeréséhez. Magyarország beleegyezése szintén kérdéses.

Egy diplomáciai feljegyzésből kiderült, hogy a dán vezetés szerint Ukrajnának még „alapvetően javítania kellene a jogalkotási és intézményi kereteit”, mielőtt szóba kerülhetne a tagjelöltség.

Ukrajna a háború kitörése után három héttel adta be szükséges dokumentumait az unióba való felvételhez. Dmitro Kuleba külügyminiszter május közepén arról nyilatkozott, hogy fenntartott helyet szeretne magának az integrációban, ami valamiféle biztosítékot jelenthetne a csatlakozási folyamat végéig.

hirdetés
„Itt nem Ukrajna lehető leggyorsabb uniós tagságáról van szó. De ami nagyon fontos számunkra, az az, hogy ezt a helyet Ukrajnának tartsák fenn. Gyakran halljuk azt, hogy Ukrajna Európához tartozik, az európai család része, és most ennek a helynek a fenntartásáról van szó”

– mondta akkor Kuleba.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?