Belföld, Hírek

Messze még a vége: újabb brutális élelmiszer-áremelkedés várható a hazai boltokban

15-20 százalékos drágulással számolhatunk a következő hónapokban. Az viszont kérdés, hogy az újabb áremelkedést mennyire bírják majd a vásárlók, hiszen ők sem fogadnak el minden áremelést, még akkor sem, ha sok a pénzük.

 

 

Egy élelmiszerboltosnak a legnagyobb költséget a polcra való portékák beszerzése teszi ki, de emellett ki kell fizetnie a számláit, a munkabért, a világítást, vagy épp üzlethelyiség bérletét is. És ha ezek ára folyamatosan nő, akkor eleve áremelésre kényszerül.

A boltosok az elmúlt években is követni kényszerültek közvetve a mezőgazdasági alapanyagok, közvetlenül pedig az élelmiszeripar belföldi átadási árainak emelkedését. Bár az élelmiszeripar átadási árainak növekedési ütemét a boltok még nem érik utol, de ameddig az előbbiek nőnek, addig az árcédulákon is folyamatosan át kell írni az árakat.

blokkk.com kereskedelmi szakblog szerint ez a tendencia olyannyira folytatódik majd, hogy az élelmiszerek áremelkedése a következő néhány hónapban a 15-20 százalék közötti mértéket is elérheti. Az viszont kérdés, hogy az újabb áremelkedést mennyire bírják majd a vásárlók, miközben az árstopos termékek „olcsóságának fényét” egyre jobban tompíthatja a vásárló fejében a többi élelmiszerféleség drágulása.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint így változtak az árak előző év azonos időszakához képest. Ipar: élelmiszerek belföldi értékesítése (szeszesitalok, dohányáruk nélkül). Bolt: élelmiszerek (szeszesitalok, dohányáruk nélkül).

Árak Október November December Január Február Március Április
Ipar +10,8% +12% +14,9% +19,3% +21,1% +24% +30,1%
Bolt +5,2% +6% +8% +10,1% +11,3% +13% +15,6%

A Blokkk.com szerint az is kérdéses, hogy vajon meddig bírják a boltosok a különadók „ostromát”. A végső boltos árban végül minden benne van, de nyilván „tili-toliznak” a boltosok a jobb ár érdekében, hiszen a vásárlók nem fogadnak el minden áremelést, még akkor sem, ha sok a pénzük. Ez meglátszik a legutóbbi üzleti beszámolókban is, melyek szerint a legnagyobb láncok forgalma nőtt, de a profitjuk csökkent.

Ezzel együtt a kiskereskedelmi blog szerint eddig még bírták pénzzel a vásárlók a drágulást, tekintve, hogy a húsvéti ünnepi étekféleségek vásárlása a hazacipelt árumennyiséget nézve 4 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?