Belföld, Hírek

Sokkoló: nagyon hamar 800 forint fölé mehet egy kiló kenyér ára

Jelenleg egy kiló búza ára 140 forint, amiből egy kiló liszt 230 forint körülre jön ki. Ehhez hozzá jön az árrés és az áfa, így nemsokára 300 forint lehet a liszt kilója, amivel egy kiló kenyér ára 800 forint fölé is ugorhat.

 

 

Az aszály és a gyártási költségek durva emelkedése miatt több termelő és kereskedő szerint is hamarosan brutális árakra lehet számítani a sütőpipari termékeknél. A termelők a jelenlegi súlyos aszály miatt országszerte 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak hektáronként, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál, írja az mfor.hu.

Ezt a csökkenést az okozza, hogy hozzávetőleg 220-250 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről. A tonnánkénti búzaár (a tavaly júniusi 60-65 ezer forintos indulóárhoz képest) már 140 ezer forintnál jár, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a malom- és a sütőipar szereplőit.

Ráadásul az elszálló energiaárak hatására például a Hajdúgabona Zrt. éves villanyszámlája a tavalyi 250 millió forintról 900 millió forintra nőtt, a Hajdúsági Sütődék Zrt. pedig 5 és félszer akkora gázszámlát fizet most, mint néhány hónappal ezelőtt. A cégvezetők úgy vélik, hogy aki nem tudja ezeket a pluszköltségeket minél gyorsabban elismertetni az áraiban, az pillanatok alatt tönkremegy.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az mfor.hu szerint a Debreceni Egyetem búzatermesztési konferenciáján a napokban elmondta: ma egy kiló búza ára 140 forint, ebből dolgozik a malomipar. Ez a liszt tekintetében azt jelenti, hogy hozzávetőleg 230 forintos kilónkénti átadási ár fog hozzá tartozni. Ha pedig ezt az árréssel és az áfával megnöveljük, akkor 300 forint feletti lisztárak fognak kialakulni a boltokban. Ennek pedig az lesz a végeredménye, hogy a kenyér ára 800 forint fölé is ugorhat.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, hogy júliustól további 40 százalékos lisztáremelés lép életbe, ennek hatása pedig végig gyűrűzik a malom- és a sütőiparon is, de hogy az áremelést mennyire tudják majd érvényesíteni a piaci szereplők a fogyasztói árakban, az csak később derül ki.

Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütődék Zrt. vezérigazgatója szerint szeptember eleje óta a liszt ára gyakorlatilag megduplázódott, november óta a gáz ára 5 és félszeresére nőtt nálunk, az áram ára pedig január óta megháromszorozódott. E vagyis a költségek folyamatosan és nagy ütemben növekednek.

A drágulás másik oka az elszabaduló energiaárak mellett az, hogy a hírek szerint a következő egy-másfél hónapban további 30-40 százalékos áremelkedés lesz a gabona- és a lisztpiacon.

A harmadik ok pedig a gazdák, a gabonatermesztők hozzáállásában keresendő; az a gazda, aki nem hibázta el az eladásait, bizony 4-5-szörös extraprofitot zsebel be idén a tavalyi terménye után. Vagyis hatalmas aránytalanságok alakultak ki, melyektől leginkább az értéklánc két középső szereplője (a malom- és a sütőipar) szenved. Szakács szerint lassan annyiért kénytelenek átadni a termékeiket a kereskedelemnek, mint amennyi egy éve a fogyasztói áruk volt.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?