Belföld, Hírek

Szemtelen árak, hónapos várólisták: ennyibe kerül ma jogosítványt szerezni Magyarországon

Az első jogosítvány megszerzése mindenkinek hatalmas mérföldkő. Ám ha valaki 2022-ben döntene úgy, hogy a tömegközlekedést felváltva autóba pattanna, súlyos pénzeket és akár egy évet is kell várnia kell, hogy egyáltalán elkezdhesse a vezetői engedély megszerzéséhez vezető utat.

 

 

Óriási drágulás a piacon

A jogosítvány megszerzése mindig is egy hosszú és költséges folyamat volt Magyarországon, az elmúlt pár évben azonban már-már luxuscikknek számít a vezetői engedély:

  • öt év alatt átlagosan mintegy 80 ezer forinttal drágult a személygépjármű-vezetői tanfolyamok és a vizsgák költsége.
  • Az inflációhoz igazodva pedig további emelést tervez több autósiskola.
  • Átlagosan egy gépjárművezetői tanfolyam költsége 2021 augusztusában nagyjából 235 ezer forint, öt évvel azelőtt pedig körülbelül 154 ezer forint volt.

Ez már így is baromi drágának tűnik, de a legfrissebb tapasztalataim még elkeserítőbb képet mutatnak. A húgom a napokban kapta kézhez vezetői engedélyét, amely megszerzésének folyamatát én is végig követtem, így egészen pontos képet kaptam a jelenlegi árakról.

Nézzük az árakat tételesen

A jogosítvány megszerzéséhez ma Magyarországon szükség van egy sikeres elsősegélyvizsgára, egy KRESZ vizsgára, illetve egy forgalmi vizsgára.

  • Elsősegély vizsga

Talán a legegyszerűbb és legolcsóbb az egész folyamat során az elsősegély vizsga. Ahhoz, hogy valaki sikeresen abszolválni tudja ezt a részét a folyamatnak, nem szükséges több tízezer forintot kifizetni a tanfolyamra, ugyanis a vizsgára a tanfolyam elvégzése nélkül is lehet jelentkezni a Vöröskereszt hivatalos oldalán, melynek díja 2022. májusától 12 100 forint. A húgomnak sikerült a vizsga otthoni felkészüléssel, úgyhogy ezt a részt a lehető legolcsóbban megúszta.

  • KRESZ vizsga

Egy fokkal már drágább, de még a KRESZ vizsga sikeres teljesítéséhez szükséges összeg is a „belefér” kategóriába tartozik. Manapság a legtöbb autósiskola már nem a személyes oktatást ajánlja, hanem az E-learninget, ahol a tanuló megkapja a vizsgafelkészítő anyagokat online, és ott tud készülni, gyakorolni. Ennek költsége autósiskolánként eltérő, de körülbelül 30-40 ezer forint között mozog. Erre jön még rá a vizsgadíj, melynek összege jelenleg 4600 forint. A húgom esetében 33 ezer forint volt a tanfolyam ára, és elsőre átment, így ezért a részért összesen 37 600 forintot fizetett.

  • Forgalmi vizsga

A folyamat kétségtelenül legdrágább és egyben leghosszabb része a forgalmi vizsga sikeres letétele. Ha B kategóriás autóvezetői jogosítványt szeretne valaki, ma már nemcsak legalább 30 órát, de legalább 580 kilométert is vezetnie kell, ami egy jó 10-15 óra pluszt jelent.

Egy óra jelenleg 7000 forintos ár körül mozog. A testvérem esetében ez úgy nézett ki, hogy az első 30 óráját még 6500 forintos áron vette, ez után viszont további 14 órára volt szüksége, amit már 8000 forintos óradíjért tudott teljesíteni, ugyanis az autósiskola közben árat emelt. Erre pedig még rájött a 11 ezer forintos vizsgadíj. Így – mivel ez a rész is elsőre sikerült neki – összesen 318 ezer forintba került neki a forgalmi vizsga.

  • + kenőpénz?

Úgy tehát, hogy minden vizsga elsőre megvolt neki összesen 367 700 forintot kellett kifizetnie hivatalosan a jogosítvány megszerzéséhez. Itt zárójelben meg kell jegyezni, hogy a forgalmi vizsgára vitt egy kis kenőpénzt az oktatónak – igen, ez még 2022-ben is bevett szokás –, amiért cserébe a számára legmegfelelőbb vizsgaútvonalat kapta. Ennek összege 30 ezer forint volt.

A végösszeg – kenőpénz nélkül – 367 700 forint volt, azonban, ha valaki egy vagy két alkalommal megbukik, és plusz órákat vesz fel, akkor ez az összeg 400 ezer forint fölé is felkúszhat.

Nem elég, hogy drága, jó sok időbe is telik

Ha tehát a gyakorlati végösszeget nézzük, az elmúlt években nemhogy 80 ezer forintnál magasabb összeggel drágult a jogsiszerzés. Ráadásul ha beiratkozunk a tanfolyamra, ne számítsunk arra, hogy pár hónap alatt a kezünkben tudhatjuk a hőn áhított igazolványt.

A húgom 2021. október elején kezdte a KRESZ-t, november közepén volt a vizsgája. Az első forgalmi órájára több mint 1 hónapot kellett várnia – ez idő alatt megcsinálta gyorsan az elsősegélyvizsgát – így december végén kezdődött a 44 órán át tartó maratoni autóvezetés. A forgalmi vizsgájára végül május közepén került sor. Így bárminemű csúszás, bukás nélkül körülbelül 8 hónapjába telt az egész folyamat. (Gyorsított tanfolyammal és automata autóval ez persze gyorsabb lehet, de az amúgy is boros ár még magasabbra rúghat.)

Mi áll a drágulás hátterében?

„Alapvetően három nagyobb tétellel kell számolni az autósiskoláknak. Az üzemeltetési költség, a bérköltség és járulékai, illetve maga a járműeszköz beszerzési költsége. Az üzemeltetési költség a kormány üzemanyagár-maximálásának köszönhetően nem drágult drasztikusan, de mint tudjuk ez már csak pár hétig tart, így erre is fel kell készülni” – nyilatkozta lapunknak Kocsis Sándor autósoktató, aki hozzátette, szerinte ezek az árak ilyen gazdasági körülmények mellett teljesen reálisak.

Kocsis a drágulás ellenére is azt tapasztalja, hogy rengetegen jönnek hozzájuk, ezért is van az, hogy sokszor több hónapot kell várni ahhoz, hogy valaki autóba ülhessen.

„A karanténidőszak alatt nekünk is le kellett állni az oktatással, így rengeteg diákkal megcsúsztunk. Ennek eredményeképpen az utóbbi hónapokban rengeteget kellett várnia annak, aki frissen szeretett volna beiratkozni. Mostanra nagyjából behoztuk a lemaradást, de még mindig azt látjuk, hogy rengetegen jelentkeznek, nemtől, kórtól függetlenül” – mondta Kocsis, hozzátéve, hogy az emberek sokszor húzzák a szájukat az árak miatt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a kereslet a növekvő árak ellenére is nagyon magas a jogosítványokra.

 

forrás: noizz.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?