Hírek

„Erdély román föld volt és mindig is az marad” – Durván nekiesett Novák Katalinnak egy szenátor

A tetőtől talpig román népviseletbe öltözött szociáldemokrata politikus szerint az egész akciója nem a provokációról, hanem a nemzeti identitásról szólt.

 

 

Tegnap a Blikk is beszámolt róla, hogy a Magyar Református Egység napján egy egészalakos Bethlen Gábor-szobrot lepleztek le Gyulafehérvárott, ám az ünnepség egyáltalán nem zajlott zökkenőmentesen, hiszen egy román nacionalistát Balog Zoltán kénytelen volt kétszer arcon csókolni, hogy lenyugodjon. Az eseményen Novák Katalin, hazánk frissen hivatalba lépett köztársasági elnöke is részt vett, ahol egy román szenátor provokálta a magyar államfőt.

Transtelex azt írja, hogy Novák Katalin a fehér lepel lebontása után egy román trikolóros virágcsokrot és egy román nemzeti színű kokárdát kapott ajándékba Călin Mătieș Fehér megyei szenátortól, aki ezután ezt mondta a köztársasági elnökünknek:

Erdély román föld volt és mindig is az marad

A stiripesurse portál Facebookon közzétett videója rögzítette is a kissé feszült jelenetet.

 

Jól látni, hogy Novák Katalin köztársasági elnök az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Kató Bélával és Balog Zoltánnal érkezett meg a szoborhoz, ahol Gyulafehérvár polgármestere, Gabriel Plesa virágcsokrot ad át Nováknak, majd együtt mennek tovább a Bethlen-szobor irányába. A helyszínen rengeteg volt az újságíró és a telefonokat tartó szemlélődő, a biztonsági őrök alig bírtak utat törni a szobor felé.

A szobor leleplezését követő rövid taps és fotózkodás után lép a színre a román Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, aki rögtön Novák Katalin elé toppan, kezében egy trikolórós rózsacsokor és egy kokárda. A biztonsági őrök láthatóan meglepetten sietnek a köztársasági elnökhöz, ám a polgármester gyorsan feloldja a feszült pillanatot, és bemutatja neki az illetőt.

Novák Katalin a váratlan helyzetre azzal reagált, hogy:

„Köszönöm. Remélem, hogy a magyarok békességben és biztonságban élhetnek itt”.

Ezt követően udvariasan megkérik Mătieș-t, hogy távozzon, de a szenátor nem tágít, sőt, egy Avram Iancu képet is előhúz a tarsolyából, mondván, hogy ő ezzel akarja tiszteletét tenni Magyarország elnöke előtt.

„150 évvel ezelőtt Avram Iancu is védte ezt a várat, ezt a polgármester is jól tudja” – mondta, majd végül továbbállt, hogy a képet kihelyezze Bethlen szobra elé.

„Azért szeretném ide tenni Avram Iancut, mert a városnak szüksége volt rá. A város közepén Avram Iancu kellett volna helyt kapjon” – mondta még Matieş egy közbeszólónak, aki arra kérte, hogy ne provokáljon.

Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról – vágott vissza a szenátor.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?