Celeb / Híresség

„Sok híresség van, de olyan brand nincs, mint a Berki”

A 41 éves korában meghalt médiasztár mindent kihozott a nyilvánosságból, amit csak lehetett, a Berki-jelenséghez pedig aktívan asszisztált a média. Erőssége volt a provokálás és az irritálás, és ráérzett arra, hogy az emberek vevők erre a bosszantó termékre, amelyet ő csak „a Berkinek” nevezett. A cserekapusból lett Fradi-vezérből lett valóság-show-hős legerősebb bulvárpillanataira tekintünk vissza.

 

 

„Alapvetően tatabányai srác vagyok, 1980-ban a szén meg én voltam az utolsó, aki feljött a bányászvárosban. Volt egy viszonylag jó gyermekkorom, aztán a szüleim elváltak, és édesanyám sajnos alkoholista lett, így a mindennapjaim nehezek voltak. Közben viszont elkezdtem futballozni, és azt láttam kiugrási lehetőségnek.” Így emlékezett vissza Berki Krisztián az Azonnalin 2020 decemberében megjelent interjúban a gyerekkorára.

A futball végül csak rövid kiugrási lehetőség volt, ahogy ő fogalmazott, „nem adott akkorát”, a kapusi pályafutását azonban nagyon gyorsan klubvezetői posztra konvertálta. Igazán azonban a bulvár lett az a csatorna, amelyen keresztül minden magyar háztartásba eljutott, elképesztő erővel volt képes tematizálni a médiát. Puzsér Róbert ezt egy véleménycikkében így fogalmazta meg:

Berki Krisztián valami olyasmit jelent a kisembernek, amit Németh Szilárd a politizáló értelmiségnek: hiába tudja, hogy kifejezetten az idegesítésére gyártják, mégsem képes figyelmen kívül hagyni őt.

Ez az „idegesítés” sokszor Berki önképéből táplálkozott, nem félt minősíteni saját magát, és a Berki-féle magabiztosságban mindig kódolva volt a provokáció. „Nem feltétlenül vagyok egy szimpatikus alkat. Öntörvényű, erős akaratú, erős karakterű ember vagyok, akivel – ha ránéznek egy fotón – első blikkre nem feltétlenül szimpatizálnak” – ismerte el az Azonnalinak. A főpolgármesteri kampánya apropójából készült interjúban ugyanakkor azt is mondta: „Nagyon jó vezetői vénám van, és ennek az országnak nem pártokra, miniszterekre és miniszterelnökre, hanem egy vezetőre van szüksége, aki egyenértékű a néppel, egy meghosszabbított kéz.”

Előszeretettel beszélt egyes szám harmadik személyben magáról.

Berki Krisztián mindennel rendelkezik, amivel rendelkeznie kell egy férfinak

– mondta, és mérésekre hivatkozva azt hirdette, hogy sok híresség van, de olyan brand nincs, mint a Berki.

Jelenleg 330 ezernél is több követője van az Instagramon, de még a kutyái oldalát is több mint 17 ezren követik.

Berki Krisztián 41 évesen halt meg pénteken. A legerősebb bulvárpillanataira tekintünk vissza.

A Fradi-vezér

Egy német rendszámú Porsche Carrerával érkezett a Fradi-székházhoz, amikor 2011-ben az Üllői úton visszaült a vezérigazgatói székbe. A Fradival jött hírnevének köszönhetően mindig is adott nyersanyagot a bulvármédiának, legyen szó rongyrázásról vagy a szerelmi életéről. A futballkarrierje lényegében 11 NB I.-es meccsel véget ért 23 éves korában, a cserekapusi posztról viszont nagyon gyorsan ívelt fel a sportvezetői karrierje.

Az Origo 2011-es portréjából viszont egy olyan sportvezető képe rajzolódik ki, aki pillanatok alatt vívta ki a szurkolók ellenszenvét. „Pökhendi és arrogáns volt, a beígért szurkolói ankétokból és a fogadóórákból semmi nem lett” – panaszkodott akkor a lapnak egy szurkoló.

© Facebook / Berki Krisztián hivatalos oldala


A szó, amely nem született volna meg Berki Krisztián nélkül: a herevasalás

2014-ben Berki Krisztián azzal került a bulvárlapok címlapjára, hogy vállalkozott egy bőrfeszesítő szépészeti beavatkozásra. Azaz herevasalásra. A kezelésről egyébként videó is készült, hogy a hírrel az olvasók vizuális igényeit is kielégítsék, s aztán időnként többször is megtudhattuk, hogy Berki újra és újra elment herét vasaltatni. Így volt ez 2020 októberéig, amikor Hajdu Péter vendégeként Berki elmondta: a herevasalás valójában soha nem történt meg, bár ezt soha nem kérdezte meg tőle senki.

„Nem kapcsoltuk be a bőrfeszesítőt. Egy egész országot átvertünk a nézettségért. A konkurens csatornánál pedig erről beszéltek az akkor legnagyobb műsorukban, a Heti Hetesben. Elmentem herét vasaltatni, a plasztikai sebész megnézte, megvizsgálta, majd azt mondta: még nem kell” – mondta Hajdúnak. A vasalás tehát egy vicc volt, amellyel Berki mindenkit átvert, de legalább mindenki az ő heréjéről beszélt.

Az utak réme

Berki Krisztián nemcsak a bulvár-, hanem a rendőrségi hírekben is visszatérő név volt. Az utóbbi időben főleg a büntetőfékezéses ügyében született számtalan cikk. Tavaly nyáron ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve 625 ezer forintos pénzbüntetésre az ügyben, és két évre eltiltották a közúti járművezetéstől is. Berki 2018. március 17-én a III. kerületben előzött meg nagy sebességgel egy autóbuszt, majd hirtelen lefékezett, amikor visszasorolt a busz sávjába, emiatt a két jármű összeütközött.

2016 nyarán 254 km/h-val száguldott az M7-esen © Facebook / Berki Krisztián hivatalos oldala

Berki abban bízott, hogy másodfokon felmentik. Egy interjúban azt mondta, hogy a felesége, aki mellette ült a baleset pillanatában, azt reméli, hogy az emberek végre megértik, hogy az ő férje a média fenegyereke, nem az „utca” fenegyereke.

Autós akciókkal korábban is feltűnést keltett. 2016 nyarán 254 km/h-val száguldott az M7-esen egy Porschéval, és még videóra is vette.

 

Berki Budapestért: a főpolgármesterség

2019 júliusában váratlan bejelentéssel tematizálta a bulvársajtót Berki Krisztián, aki közzétett egy finoman szólva is zavarba ejtő videót. A felvételen fekete nadrágban, fehér ingben mászott ki egy medencéből, majd bejelentette, hogy indul a főpolgármesterségért.

© MTI / Balogh Zoltán

Igen, indulok. Igen, októberben én leszek Budapest következő főpolgármestere. Igen, csak én vagyok képes nyugdíjba küldeni Tarlóst. Igen, kellettek ti is. Együtt, veletek megcsináljuk. Berki Budapestért. Tartsatok velem!

Berki ekkor arról is írt, hogy soha nem akart politikus lenni, nem a politikai ambíciói vezették ahhoz a döntéshez sem, hanem az, „hogy budapestiként érezte és tudta, hogy a városnak változásra és egy jó vezetőre van szüksége”. Nem mellesleg az indulása nagyon is kapóra jött a Fidesznek, hiszen Berkit így Puzsér Róberttel és Karácsony Gergellyel együtt bohócozhatták le.

Berki szerint az ellenzéki oldalon „a testnevelésből felmentettek társaságának kapálózása” ment, ezt többször, több stúdióban is elmondta. Végül aztán Rónai Egon kérdezett rá egyszer egy interjúban, hogy tulajdonképpen mi is azzal a baj, ha valakit felmentettek tornából, Berki pedig úgy reagált, hogy szerinte valahogy egy embernek ki kell tudnia nézni, ápoltnak kell lennie. A jelöltnek egyébként nem volt víziója arról, hogy mégis mit szeretne tenni a fővárosért, csupán a siker és a pénz szagát árasztotta.

A stúdiókban rendszeresen drága órával a karján és fehér ingben mutatkozott – utóbbival kapcsolatban a választók azt is megtudhatták, hogy Berki Krisztián egy fehér inget csak egyszer vesz fel, aztán kidobja, a bejelentés után pedig többek között amiatt aggódott, hogy az ősszel esedékes választásig a szabója le tud-e gyártani több száz darabot. (Később elismerte, hogy ez komoly környezetszennyezés, azóta mosták és vasalták az ingeit.)

Saját személyéről elmondta, hogy tökéletes vezetőnek tartja magát, ugyanis tökéletes tárgyalástechnikája van, és miután bejelentette, hogy indul, mindenki vele foglalkozott. Szintén Rónai Egon műsorában beszélt arról is, hogy ha nyerne, megtartaná Tarlós Istvánt tanácsadónak. Arra a kérdésre, hogy ha elismeri Tarlós munkáját, akkor miért nem hagyja a pozíciójában, Berki úgy válaszolt:

Mert 71 éves, és szeretném, hogy elmenjen az unokáival játszani, élvezze az életet. 65 év fölött nagyon fontos, hogy az ember elmenjen nyugdíjba!

A fellengzős narratíva végül sikertelennek bizonyult: Berki a választáson mindössze 4044 szavazatig jutott, amivel a voksok 0,5 százalékát szerezte meg. Pedig ha nyert volna, ígérete szerint nem vette volna fel a fizetését, hanem azt „budapesti családok között sorsolta volna ki”.

A képernyők ura

Berki Krisztián rutinos valóságshow-szereplő volt. A TV2-n futó Édes életben a tévénézők a Hódi Pamelával való párkapcsolatába nyerhettek bepillantást, sőt, majdnem ország-világ láthatta volna, ahogy Berki és Hódi összeházasodnak, ám a bulvárlapok szerint az esküvőt, miután az csak a műsor szerkesztőinek az ötlete volt, végül lefújták.

Később Berki Hal a tortán műsorában főzött, igaz, sajátos megoldással áthárította az alapanyag-beszerzést másra, miközben ő a szaunában heverte ki a másnapot, és végül csak segítséggel tudta megfőzni magát a vacsorát is.

A szintén a TV2-n futó Ázsia Expresszben már nem lustálkodhatta el ennyire a feladatokat, a 2017-ben sugárzott kaland-show-ban ugyanis Ambrus Attila párjaként kellett versenyeznie a többi celebbel Délkelet-Ázsia vidékein. Az évadot meg is nyerte az Ambrus–Berki-páros, de természetesen, teljesen felesleges lett volna a TV2-nek Berkit szerepeltetni egy ilyen műsorban, ha nem sikerül valami ízes botrányt kerekíteni köré.

Berki és Ambrus Attila 2017 ben az Ázsia Expressz forgatásán © TV2

A szerkesztők előszeretettel domborították ki a különféle műsorokban Berkinek a „gyúrós csődör” és az „önző, élet császára” személyiségeit, az Ázsia Expresszben leginkább az utóbbi érvényesült. A celeb ugyanis azt javasolta a játékostársainak, hogy segítsék őt győzelemhez, és akkor majd a végén elosztják egymás között a pénznyereményt, mert neki csak a dicsőség számít. A győzelem után azonban elfajultak a dolgok, mert a résztvevő játékosok – állításuk szerint – nem kapták meg a pénzt, Berki viszont tagadta, hogy ennyire megbízhatatlan lenne, és közölte, hogy beperli egykori játékostársait, mert hazugnak állítják.

A valóság-show után Berki Krisztián és Ambrus Attila közösen könyvet írt a műsorban szerzett tapasztalatairól, a kötet fogadtatása nem kevésbé volt botrányos. A Rosszfiúk Ázsiában című könyvben durván sértő megjegyzéseket tettek celebtársaikra, Muri Enikőt „mogyorúagyú énekesnőnek” nevezték például, Fésűs Nellyről – akivel egyébként A Nagy Duett forgatásán Berki jóban lett – meg azt írták a 24.hu szemléje alapján, hogy se nem jó színész, se nem jó énekes.

Mindenki inkább döntse el maga, hogy ki mennyire tudott, illetve nem tudott énekelni:

Berki később a FEM3 Café műsorvezetője lett, a TV2 2019-ben azonban már nem hosszabbította meg a férfi szerződését.

 

 

 

 

 

 

Szülés élőben, pénzért

A sok megosztó médiaszereplése közül talán a legmegosztóbb a felesége élőben és részben pénzért közvetített szülése volt. Berki Krisztián és második felesége, Berki Mazsi úgy döntött tavaly novemberben, hogy a nézők szeme láttára hozzák világra a kislányukat. A szülőszobán bent volt Berki Krisztián is, és míg a kórházba érkezést, illetve a vajúdás pillanatait bárki ingyen követhette, a konkrét műtétet (császármetszés volt) már csak az előfizetők tudták megnézni.

Berki szerint a fizetős falra azért volt szükség, hogy a legérzékenyebb szakasznál a rosszindulatú trollokat kizárják, ugyanakkor sok kommentelő szerint egyszerűen arról volt szó, hogy Berki pénzért árulta a felesége szülését. Az biztos, hogy a rendhagyó műsorral jól kereshetett a házaspár. 1490 forint volt az online közvetítés ára, és közvetlenül a szülés után Berki azt mondta, hogy 32 ezren követték az eseményeket, ám a platform adatai szerint 76 ezren voltak kíváncsiak a streamelt szülésre, Berki egy későbbi posztjában már 195 ezres nézőszámot emlegetett. Akárhogy is, a Pénzcentrum szerint létszámtól függően minimum 47,6 millió forintot, maximum 300 milliót kereshettek Berkiék a szülőszobás bejelentkezésen.

Berki Krisztián a 6 órás közvetítésfolyam után a LifeTV adásában azt mondta, hogy ezzel az élménnyel sok nőnek adtak és sok nőt tettek boldoggá, mert „imádták a tartalmat”.

 

forrás: HVG.HU



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?