Belföld, Hírek

Élet és halál között – Altatásban is ágyhoz bilincselik M. Richárdot, a Dózsa György úti halálos baleset részesét

Élet és halál között lebeg második stroke-ja után a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd. Bár a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága korábban azt állította, hogy a férfi egészségügyi ellátására felkészültek a berettyóújfalui börtönkórház orvosai, mégis át kellett szállítani a debreceni klinikára. Az elítélt családja és ügyvédje ezt már az első stroke diagnosztizálásakor indítványozták, sikertelenül.

 

 

A családtagok azt remélik, ha minimális is, van remény arra, hogy M. Richárd meggyógyuljon, felépüljön, s büntetését letöltve új életet kezdjen. Két stroke után ehhez óriási csoda kellene, ráadásul a súlyos beteg férfi maga is tehetett arról, hogy ilyen állapotba kerüljön. M. Richárd korábban beszélt arról, nem bírja a bezártságot, emiatt stresszes állapotba került, ami szintén hatalmas kockázati tényezője lehet egy agyi infarktus kialakulásának.

Kétszer műtötték meg M. Richárdot (41), akire most rehabilitáció vár
Az életveszélyben levő elítéltet ma már a debreceni klinikán ápolják, fegyveres őr posztol a kórterme előtt.

A Blikk által megkérdezett orvos szakértő szerint a kábítószer használata nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy valakinél az átlagos hajlamnál is nagyobb százalékban alakulhasson ki az agyi infarktus, a stroke. M. Richárd soha nem csinált titkot abból, hogy rendszeresen fogyasztott kábítószert, ahogy korábban a Blikknek is elmondta, felszívott pár csík kokaint. A drog tragikus mértékben, akár hétszeres kockázattal növelheti meg az agyi érkatasztrófa kockázatát egy fiatal felnőtt esetében, a káros hatás a rendszeres drogfogyasztás utáni időkre is kihathat.

M. Richárd 4 év fogházat kapott / Fotó: Grnák László
A korábban rendkívül jó fizikai állapotban levő férfi elismerte, rendszeresen fogyasztott kokaint és tiltott testtömeg növelő szereket/ Fotó: Grnák László

Ugyancsak növelhetik a kockázati tényezőt egyes testépítő, izomtömeg-növelő szerek, módszerek. Budai Attila testépítő szerint M. Richárd testalkatán egyértelműen látszott, a speciális edzésmunka, amihez tiltott, doppingszernek minősülő készítményeket fogyaszthatott.

H. Éva, az elítélt élettársa nem akar nyilatkozni M. Richárd állapotáról. A férfit húsvét után szállították át Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának berettyóújfalui börtönkórházából a klinikára, mert állapota súlyosbodott. Hiába fekszik a beteg mesterséges kómában, a protokoll szerint az intenzív osztályon is az ágy keretéhez bilincselték kezét őrei, akik a nap 24 órájában felügyelik azt, hogy a beteg állapota javulása esetén ne hagyhassa el engedély nélkül a civil kórházat.

A férfi meghatalmazott jogi képviselője, Dr. Görbe Irén ügyvéd elmondta, jelenleg az a céljuk hogy a beteg két hozzátartozója a törvényben meghatározott feltételeknél hosszabb és sűrűbb intervallumokban láthassa védencét, hiszen a hozzátartozók közelsége elősegítheti a gyógyulást. M. Richárd előző védője még tavaly decemberben kezdeményezte azt, hogy a férfit a büntetés végrehajtáson kívül, felkészült, magas szintű speciális kezelést nyújtó egészségügyi intézménybe szállítsák, a mellékelt helyzet szerint ennek már akkor is megvolt a létjogosultsága, amikor a BvOP ezt elutasította. A család szeretné megtudni, voltak-e korábban, az első stroke előtt arra utaló jelek, hogy M. Richárd állapota a rácsok mögött folyamatosan romlik, mi okozhatta, hogy nem kapott időben gyógykezelést, illetve hogy 140 kilós testtömegéből 60 kilósra fogyott. Ezekért nem csak a beteg lehet a felelős, a jogász szerint minden elítéltet megillet a szakszerű, gyors, időben elkezdett orvosi ellátás, ha valaki ebben mulasztott, azt felelősségre kell vonni.

Az esettel kapcsolatosan a Blikk megkereste a BvOP Kommunikációs Főosztályát is, de cikkük megjelenéséig nem érkezett válasz arra, miért késlekedtek a beteg külső ellátásával, illetve történt-e mulasztás M. Richárd betegségének kapcsán.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?