Életmód, Érdekes

12 íratlan szabály, amit csak a művelt emberek követnek

Minden társadalomban vannak szabályok, melyeket az emberek gyerekkoruk óta ismernek: ilyen például, hogy melyik kézben kell tartani a villát és melyikben a kést. Ezeket az egyszerű dolgokat mindenki jól ismeri, azonban az etikettnek vannak olyan kevésbé ismert részei, melyek legalább ilyen fontosak. Ilyen például, hogy köszönünk a pénztárosnak, vagy hogy ha mégsem vesszünk meg egy terméket, akkor azt nemcsak letesszük valahol a boltban, hanem visszatesszük a polcra.

 

 

 

1 Ne viselj erős parfümöt, mielőtt repülőre szállsz.

0fe6f555ab90953db2ac6013c4

A rosszul szellőző helyiségekben nem túl kényelmes, ha valaki sok és erős parfümöt használ. Ha ilyen ember ül a közvetlen közelünkben, a repülőút elviselhetetlen rémálommá változik, a szúrós szagtól pedig akár fejfájást is kaphatnak a körülötte ülő utasok.

  • Csak zuhanyozz le és használj dezodort. Ennyi bőven elég. © yeovic / Reddit
  • Néha olyan, mintha az emberek a 2 hetes nyaralásra szánt parfümöt nem parfümös üvegben, hanem magukra fújva próbálnák elvinni. © SyrusDrake / Reddit
2 Ne ajánld fel a számla egyenlő részre történő felosztását, ha te drágább dolgokat rendeltél.

Kulon kert szamla

A számla összegének egyenlő részre történő felosztása normális, ha a társaság tagjai által rendelt ételek és italok ára nem tér el túlságosan. Ellenkező esetben azonban a fizetést mindenkinek magának illik rendeznie.

  • A szobatársam mindig ezt csinálta. Én rendeltem egy levest és egy üdítőt, ő meg főételt és vagy 4 koktélt, végül pedig mindig felesben akart fizetni. © InevitableAstronaut / Reddit
3 Ha meggondoltad magad, vidd vissza az élelmiszereket.

e92a5e5cf1b5b1263b69c9c8bb

Sok élelmiszert csak bizonyos hőmérsékleten lehet tárolni, ezért ha hirtelen mégsem kell például a joghurt vagy a hús, akkor legyen benned annyi, hogy nem leteszed az első polcra, amit látsz, hanem visszaviszed a helyére.


4 Légy kedves azokhoz, akik kiszolgálnak téged.

c503635f148451f7d84e601c76

Köszönni a pénztárosnak vagy megköszönni a pincérnek a kiszolgálását egyáltalán nem nehéz, mégis maradandó benyomást kelt rólad. Sose felejtsd el, hogy minden munka tiszteletreméltó, és épp ezért ugyanúgy kell tisztelni egy eladót vagy takarítót, mintha egy bankigazgató állna előttünk.

5 Mielőtt hozzáérnél valaki másnak a kutyájához, kérdezd meg, hogy megsimogathatod-e.

282b6259a4be19abd4f2d6bf22

Az idegen kutyák látszólag aranyosnak tűnhetnek, de a gazdájukon kívül senki sem tudja, hogyan viselkednek az idegenekkel. Lehet, hogy a látszólag aranyos és bohókás kutya csak a gazdájában bízik, ezért jobb nem kockáztatni az ilyesmit.

6 Ne állj senkinek az oldalára, ha a barátaid vagy ismerőseid veszekednek.

7eea9251c9bf16f1fd42cbde8e

Ezek az emberek nagy valószínűséggel könnyebben és gyorsabban rendezik a nézeteltéréseiket, ha senki sem szól bele a dolgukba és mindenki semleges marad. A valamelyik oldalra történő állás csak további konfliktust és veszekedést szíthat.

7 Ne kérdezd meg valakitől, hogy mennyi pénzt keres.

c5e90a535bb10c5037cec4dbc3

Ha az illető a közeli barátod vagy rokonod, akkor valószínűleg mindent tudsz róla a kedvenc filmjétől a fizetése mértékéig. Ha azonban a bizalmi kapcsolat még nem ennyire mély, akkor ne próbáld meg erőltetetten kideríteni, hogy mennyit keres a másik személy. Ez illetlenség és nem tartozik rád.

8 Ne sértsd meg mások személyes terét.

Illetlen es illemtudo

Mindenki volt már valószínűleg olyan helyzetben, amikor a mögötte sorban álló személy olyan közel állt hozzá, hogy az már szinte kellemetlen volt. Ez nagyon nagy illetlenség. A legtöbb ember nem szereti, ha a barátain és rokonain kívül más emberek tapintható közelségbe kerülnek hozzájuk, ezt pedig illik tiszteletben tartani.

  • Igen, néha egy koncerten a tömegben is kevesebben sértik meg a személyes teremet, mint a hétvégi nagybevásárlás közben. © grubas / Reddit
9 Ne gúnyolódj azon, hogyan nevetnek más emberek.

eddb05516f869bd07a2bf51fdc

A nevetés az érzelmek legőszintébb kifejezése, ezért roppant illetlen dolog kigúnyolni valaki másnak a nevetését. Egy ilyen megjegyzés könnyedén megbánthatja az illetőt és könnyen lehet, hogy többé direkt nem fog nevetni a társaságodban.

 

 

 

 

10 Ne keverd össze a bocsánatkérést a kifogással.

fa42d35ef7975416102aaaffa2

Még egy feszült helyzet is, például egy nagy vitatkozás könnyedén lezárható egy egyszerű bocsánatkéréssel. A megsértett személy ilyenkor egyáltalán nem várja el, hogy a sértő érveket hozzon fel annak magyarázatára, hogy miért bántotta őt meg. Ilyenkor az emberek csak egy szívből jövő “ne haragudj”-ot szeretnének hallani. Minden más esetben ez úgy hangzik: “igazam volt, amikor megbántottalak, hallgasd meg, hogy miért…”

11 Hagyj mindent olyan állapotban, mint amilyenben akkor volt, mielőtt használtad.

ef4d6854d89da796eebaf7fd8b

Ez a szabály minden téren alkalmazható: ne hagyj szemetet egy szállodai szobába, ne vidd el emlékbe a látnivalók darabkáit, töröld le magad után az asztalt az irodai ebédlőben, stb. Ezt gyakorlatilag a végtelenségig folytathatnánk, de a lényeg, hogy az utánad jövő mindig ugyanazt lássa, mint amit te láttál akkor, amikor odamentél. Ne hagyj magad mögött rendetlenséget. Ugyanezt a szabályt érdemes betartani a párkapcsolatokban is.

12 Ha helyet szeretnél magadnak, csak kérned kell.

dd97bf5ec1b7c1bd72b231923c

Vannak, akik túl félénkek ahhoz, hogy helyet kérjenek maguknak például a metrón, mivel biztosak abban, hogy mások olvasnak a gondolataikban és tudják, hogy át kellene adni nekik a helyet. Ez azonban nem mindig van így, és a hangos sóhajtozás, köhögés vagy látványos felháborodás sem mindig segít. A munkába vagy onnan haza igyekvő fáradt embereknek nem mindig az a legnagyobb gondjuk, hogy azt figyeljék, kinek kell átadni a helyüket, ha azonban valaki megkéri őket erre, az esetek 99,9%-ában átadják neki a helyüket.

Te milyen szabályokkal egészítenéd még ki a listánkat?

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?