Belföld, Hírek, Külföld

Gulyás Gergely: a mostani adatok alapján akár évekig is tarthat az ukrajnai háború

Megtartotta a választások utáni első Kormányinfót Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, reálisnak tartja a feltételezést a magyar kormány, hogy hosszú ideig, akár évekig is eltarthat az orosz–ukrán háború.

 

 

Ahogy a Blikk is megírta, szerdán tartotta meg az országgyűlési választások utáni első ülését a kormány. Az ott született döntésekről a csütörtöki Kormányinfón számolt be Gulyás Gergely. A többi között elmondta:

– Magyarország mindent megtesz, hogy a béke helyreálljon, ám a befolyásunk erre mérsékelt, de biztos, hogy minden nagyhatalomnak erre kell törekednie. Sajnos, reális feltételezés a csapatmozgások és beérkező katonai adatok alapján, hogy akár hónapokig, évekig is elhúzódhat a háború, és lehetnek intenzívebb szakaszai is, mint eddig.

Belenyúlnak az Alaptörvénybe

A miniszter közölte, az Orbán-kormány első, választások utáni döntéséit között szerepel, hogy a járványhelyzet miatti veszélyhelyzet megszűntetik május 31-ével, „de a kormány cselekvőképességének biztosítottnak kell maradnia, ezért a veszélyhelyzet fogalmát az Alaptörvény módosításával kiterjesztik a humanitárius katasztrófákra is. A kormány reméli, hogy nem kell élnie ezzel, de a lehetőséget biztosítani kell” – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy a háború elől menekülőket segítse. A déli határvédelemre 60 milliárd, az ukrán határnál 40 milliárd forintot költött a kormány, az EU 2 milliárdot adott mindössze, illetve kaptunk korábban 4 milliárdot, ezt szintén az ukrán menekültekre költötték.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?