Egészségügyi ötletek, Érdekes

Miért nem ajánlott zuhany alatt arcot mosni

Bármennyire is praktikusnak tűnhet például a zuhany alatti sminklemosás, a bőr egészségének mégis többet árthat, mint használ. Az arcbőr sokkal érzékenyebb, mint a test többi részén található bőr, ezért ha csak nem rajongsz a hidegvízben zuhanyozásért, akkor jobb, ha távol tartod az arcod a zuhanyfejből sugárzó forróvíztől. Sok érdekességet olvastunk ezzel kapcsolatban, és most elmeséljük, hogy miért nem olyan jó ötlet a zuhany alatti arcmosás.

 

 

 

1. A pattanások rosszabbodhatnak

A hosszú, forró fürdőzések gyakran kimossák azokat a természetes olajokat a bőrből, amikre a bőrnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges és gyönyörű maradjon. Ha eleve száraz bőrünk van, akkor a zuhany alatti arcmosás csak tovább ronthatja a helyzetet. Ilyen esetben kézenfekvő lehet a hidratálókrémek használata, ez azonban hajlamossá teszi a bőrt a pattanásosságra és más bőrproblémákra.

2. Befolyásolhatja a bőr tónusát

A zuhany alatti arcmosástól kipirosodhat a bőr. A forróvíz továbbá kitágítja az ereket az arcon, ami hatással lehet a hajszálerek érzékenységére, ami maradandóan károsíthatja a pofa körüli területeket.

3. Fennáll a korai ráncok veszélye

Biztosan észrevetted már, hogy ráncosodni kezdenek az ujjaid, ha túl sokáig fürdesz. Ennek oka az, hogy a víz eltávolítja a bőr természetes védőrétegét és károsítja annak természetes nedvességét. Ugyanez történik az arcbőrrel is, mely folyamatos zuhany hatására korai ráncokhoz és gyorsabb öregedéshez vezethet.

4. A bőr érzékenyebbé válhat.

Az arc zuhany alatti mosásától a bőr szárazzá és érzékennyé válhat még akkor is, ha korábban nem volt problémánk az arcbőrünkkel. A legjobb, ha távol tartjuk az arcbőrünket a forró víztől, különösen az év leghidegebb és legszárazabb hónapjaiban, amikor a bőr a leginkább van kitéve a kiszáradás és az irritáció veszélyeinek.

5. Lehetséges, hogy a bőr viszketni kezd tőle

Sokan tapasztalják, hogy a bőrük viszketni kezd a forró zuhany után. Ez a jelenség általában rövid ideig tart, azonban a rendszeres forró víz megnövekedett ideig tartó viszketéshez, sőt akár a bőr textúrájának romlásához is vezethet.

A zuhany alatti forró vízben történő arcmosás helyett ezt toljuk el a zuhanyozás utánra, és a csap fölé hajolva, lehetőleg minél hidegebb vízzel frissítsük fel az arcbőrünket, kerülve a durva, bőrkárosító szappanok használatát.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?