Hírek, Külföld

Nagy a gond Németországban: olyan drága lett az étolaj, hogy több vendéglő már sültkrumplit sem árul

Hatalmas gondot jelent az étolajhiány Németországban. Sok étteremben már sültkrumplit sem tudnak árulni.

 

 

Az orosz-ukrán háború súlyos étolajválságot okozott világszerte, amit mostanra a német vendéglátósok is komolyan megéreznek. A Bild arról ír, hogy mostanra az éttermek számára elengedhetlen repce-, illetve étolaj ára robbanásszerűen megnőtt a háború kitörése óta.

Freddy Basel német étteremtulajdonos például januárban még 90 centet (330 forint) fizetett egy liter repceolajért, ami most már 4 euróba kerül (majdnem 1500 forint). A férfi és felesége ezért úgy döntöttek, leveszik az étlapjukról a sültkrumplit, helyette salátával kínálják a frissensülteket.

A Bild napilap a címlapon foglalkozott a kérdéssel /Fotó: Blikk
A Bild napilap a címlapon foglalkozott a kérdéssel /Fotó: Blikk

És nem Baselék az egyetlenek, akiknek ilyen súlyos döntéseket kellett meghozniuk: az étolaj ugyanis fogyóban van, és ahhoz, hogy nyereséges legyen az üzlet, legalább kétszeresére kellene növelni az ezzel az alapanyaggal készült ételek árát a vendéglátósoknak.

Ez felveti a kérdést, vajon Magyarországra is ez várhat-e a közeljövőben?

Magyarországon is alapvető élelmiszerből keletkezhet hiány húsvét előtt

Csikós Zsolt, a Coop Online Kft. vezetője arról beszélt, hogy a nagyvásárlást nem szerencsés a húsvét előtti utolsó napokra időzíteni, mert több alapvető élelmiszer, de akár a sonka, a sütőipari termékek, a trappista sajt és a leveles tészta is hiánycikk lehet, így érdemes mindenkinek időben bevásárolni az ünnepek előtt.

Kérdésre válaszolva elmondta, mint minden ünnepnél, húsvétkor is célszerű minél hamarabb beszerezni azokat az alapanyagokat, amelyek biztosan felhasználnak majd.

– Nem szerencsés a végletekig kivárni, mert az emberek többsége ekkorra hagyja a nagybevásárlást, ezért sok élelmiszer hirtelen átmenetileg hiánycikké válhat. Rendeljük meg akár egy-két héttel előtte, amire szükségünk lesz a receptekhez, és ha előfordulhat, hogy ezeket hamarabb felhasználjuk egy spontán ötletű sütéshez, akkor inkább rakjunk belőle a virtuális kosárba duplán – mondta a COOP online Kft. vezetője.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?