Hírek, Külföld

Zelenszkij: Már 31 napja várunk. Ki vezeti a NATO-t? Oroszország?

Ukrajna nem tud lelőni orosz rakétákat sörétes fegyverekkel, géppuskákkal – közölte az ukrán elnök, aki ismét fegyvereket kért Európától és az Egyesült Államoktól.

 

 

Újra fegyvereket kért Volodimir Zelenszkij szombat esti videóüzenetében – írja a Guardian. Az ukrán elnök azt mondta, hogy harckocsikra, harci repülőkre és hajók elleni fegyverrendszerekre van szükségük. Mindezek ott vannak a „partnereknél, és csak ott porosodik. Mindez nem csak Ukrajna, de Európa szabadságát szolgálhatná” – közölte. Szerinte ez a NATO harci repülőgépeinek és harckocsijainak egy százaléka, ennél többet nem is kérne.

„Már 31 napja várunk. Ki vezeti a NATO-t? Még mindig Moszkva, a megfélemlítés miatt?”

– tette fel a kérdést.

Úgy vélte, hogy Oroszország – ha Ukrajna elesne – Európa felé terjeszkedne tovább. A NATO pedig a konfliktus kiszélesedése miatt nem rendeli el a légtérzárat országa felett.

Az ostromlott Mariupol kikötőváros védelmezőinek bátorságára utalva azt mondta: bátorságuk legalább egy százalékát kívánja azoknak, akik 31 napja gondolkodnak azon, hogyan adjanak át néhány tucat repülőgépet vagy tankot.

Ukrajna nem tud lelőni orosz rakétákat sörétes fegyverekkel, géppuskákkal – közölte Zelenszkij. „Mariupol blokkjának feloldása pedig lehetetlen elegendő számú harckocsi és egyéb páncélozott jármű és természetesen repülőgép nélkül.

Ukrajna minden védelmezője tudja ezt. Mariupol minden védelmezője tudja ezt. Emberek ezrei tudják ezt – állampolgárok, civilek, akik ott halnak meg a blokádban” – mondta.

„Az Egyesült Államok tudja ezt. Minden európai politikus tudja. Mindenkinek elmondtuk. És ezt minél több embernek meg kell tudnia a Földön. Hogy mindenki megértse, ki és miért félt egyszerűen megakadályozni ezt a tragédiát. Féltek egyszerűen döntést hozni” – üzente az ukrán elnök.

A beszédében kitért arra is, hogy Oroszország a háborúval csak azt éri el, hogy Ukrajnát örökre „oroszmentesíti”. A civil lakosságot és olyan területeket támad, ahol az orosz mindig is része volt a mindennapjaiknak az ukrán mellett. A békés városokat pedig most rommá teszik.

„Az orosz csapatok éppen ilyen parancsot kapnak: semmisítsenek meg mindent, ami nemzetünket nemzetté, népünket – népünket, kultúránkat – kultúrává teszi. A nácik is pontosan így próbálták elfoglalni Európát 80 évvel ezelőtt. Pontosan így járnak el a megszállók Ukrajnában. Senki sem bocsát meg nekik”

– mondta.

VIDEÓ: Zelenszkij üzenete

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?