Hírek, Külföld

Megtörtént, ami soha eddig: fegyvert adnak el a németek Ukrajnának, háborús konfliktuszónába

Hollandia 400, német gyártmányú vállról indítható páncéltörő rakétát küld Ukrajnába német engedéllyel. Berlin az exportengedély mellett 1000 páncélelhárító rakétát és 500 légelhárító rakétát is küld az ukrán fegyveres erőknek.

 

 

Engedélyt adott Hollandiának Németország, hogy 400, német gyártmányú vállról indítható páncéltörő rakétát küldjön Ukrajnának.

– írta meg a Politico, amely uniós forrásokra hivatkozik. Az AFP szerint pedig Berlin ezen túlmenően 1000 páncélelhárító rakétát és 500 légelhárító rakétát is küld az ukránoknak.

Németországnak eddig az volt a politikája, hogy megvétózta az általa gyártott fegyverek és más hadianyagok továbbexportálását a konfliktuszónákba. Mivel sok országnak német gyártmányú fegyverei is vannak, ezért ez befolyásolta, hogy európai országok milyen fegyverszállítmányokat küldhettek Ukrajnába. Ilyen eset volt, hogy Észtország január végén hiába akarta a Finnországtól vásárolt, de Németországban gyártott régi önjáró lövegeit Ukrajnának adni, nem engedték nekik.

Németország, Franciaország után a kontinens legnagyobb fegyvergyártója, ezért van nagy jelentősége a mostani döntésnek.

Eddig ráadásul a németek elég szűkmarkúnak bizonyultak Ukrajnával szemben, más országokhoz képest. Európa vezető gazdasági hatalma 5000 rohamsisakkal és egy tábori kórházzal járult hozzá eddig az ukránok felfegyverzéséhez, ami lássuk be, nem túl sok a legnagyobb gazdasági hatalomtól Európában.

Hollandia amúgy a német fegyverek mellett 200 amerikai vállról indítható Stinger légvédelmi rakétát is küld, ami azért fontos, mert hamar meg lehet tanulni a kezelésüket, és nagyon hatékonyak főleg alacsonyan repülő harci gépek, helikopterek ellen.

Ez az a fegyver, amit már a szovjetek is nagyon megszenvedtek Afganisztánban, de sokszor felbukkant a közel-keleti konfliktusokban is.

Németország már korábban is sokszor bírálták amiatt, hogy elnézőbb a Putyin-rezsimmel szemben, ami főként az üzletelés, és az orosz gázfüggőség miatt lehetett így.

Ez azonban csak korábban lehetett igaz, mert az utóbbi években már jóval hűvösebb volt a viszony, kémügyek, Navalnij megmérgezése (akit Berlinben kezeltek), furcsa gyilkosságok német területen, diplomaták kiutasítása árnyékolták be a két ország kapcsolatát.

Az őszi választások után felállt SPD-vezette új kormány első komoly döntése volt nemrég orosz viszonylatban, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének orosz elismerése után félretette a Keleti Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetését.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?