Külföld

Ez lenne a tragikus igazság? Szakértők állítják: Putyin beleőrült a hosszú Covidba, mielőtt lesújtott Ukrajnára

Mi az igazság Putyin elmeállapotáról? Régóta pletykálnak már az orosz elnök mentális és fizikai egészségéről, brit és amerikai kutatók most újabb döbbenetes magyarázattal álltak elő.

 

 

Régóta keringenek mendemondák Vlagyimir Putyin egészségi állapotáról: az orosz elnök a nyilvánosság előtt mindig megingathatatlan, kikezdhetetlen egészségű kősziklaként tűnik fel, de az elmúlt évtizedben számos pletyka került elő arról, milyen betegségekkel küzd az államfő. A The Daily Mail által idézett források most meglehetősen meredek elmélettel álltak elő.

De nézzük először azt, melyek azok a bizonyos, Putyin egészségéről keringő pletykák!

Korábban a New York Post írt arról, Putyin gerincén találtak daganatot – a 2014-es pletyka igaz volt-e, vagy sem, azóta sem tudni, mindenesetre az államfőn nem látszott, hogy komoly problémái lennének. A most 69 éves politikusról 2020-ban ismét felmerült, hogy rákkal küzd, de hivatalosan sosem ismerte el ezt a Kreml. Felmerült korábban az is, hogy az elnököt Parkinson-kór sújtja, de bizonyítékot erre sem sikerült találnia senkinek.

Most azonban az merült fel: Vlagyimir Putyin viselkedését a hosszú Covidnak tudhatjuk be. A The Council On Foreign Relations amerikai civil szervezet szerint az orosz elnök cselekedeteit a hosszú Covid neurológiai utóhatásai befolyásolhatják: szerintük Putyin még inkább eltávolodott a valóságtól, mely folyamatot a pandémia miatti bezártság és izoláció már eleve felgyorsította.

Az, hogy Putyint rendkívüli módon védték a fertőzéstől, már a járvány elején nyilvánvalóvá vált, a politikus ugyanis volt, hogy komplett vegyvédelmi felszerelésben jelent meg nyilvánosan, ismert az is, hogy a vele közvetlen kapcsolatba lépőkre karantén várt, és még most, a járvány harmadik évében is extrán felügyelik – elegendő híres hosszú asztalos tárgyalásaira gondolni. Maga Putyin a védintézkedések ellenére mégis elkaphatta a kórt – tavaly októberben ugyanis hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől, a spekulációk szerint ezalatt a fertőzésből gyógyulhatott.

De hogy ne álljunk meg itt: Ian Robertson, a dublini Trinity College neuropszichológus-professzora azt állítjaPutyin a fentiek mellett Hybris-szindrómában is szenved, mely a nagy hatalommal bíró politikusok és üzletemberek sajátos viselkedési formája. Lényegében azt jelenti: ha valaki sokáig élhet rendkívüli hatalommal, lassan elveszíti kapcsolatát a valósággal, jelentősen túlértékelheti magát, elvesztheti veszélyérzetét, túlzott önbizalom lehet rajta úrrá, és erkölcsi gátlásai is eltűnhetnek.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?