Hírek, Külföld

Elképzelhető, hogy Putyin túlmegy Ukrajna határain, mondta az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken az ABC-nek adott interjújában azt is mondta, hogy Putyin célja megbuktatni az ukrán vezetést. Biztosította a NATO tagjait, hogy megvédik őket.

 

 

Az amerikai külügyminiszter meg van győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin megpróbálja majd megbuktatni az ukrán kormányt. Antony Blinken az ABC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte ez is része az orosz tervnek.

Azt sem tartja kizártnak, hogy az oroszok Ukrajnán túli területeket is megtámadnak, de biztosította a NATO tagjait, hogy megvédik őket, és idézte a NATO alapító egyezményének 5. cikkét: „aki egy NATO-tagállamot megtámad, az valamennyi NATO-tagállamot megtámadja”.

Miután az ukrajnai orosz támadás miatt az olajár is emelkedett, az Egyesült Államok olajat szabadíthat fel a stratégiai tartalékából – jelentette be csütörtöki Fehér Házi beszédében Joe Biden amerikai elnök.

„Amint azt a feltételek megkövetelik, az Egyesült Államok olajat szabadíthat fel” – fogalmazott az elnök. Biden hozzátette, hogy mind az olajtermelő, mind az olajfogyasztó országokkal együttműködnek.

„Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy csökkentsem azt a kellemetlenséget, amelyet az emberek a benzinkutaknál éreznek”

– tette hozzá az elnök. Hangsúlyozta: az amerikai kormány „minden rendelkezésére álló eszközt bevet”, hogy megvédje az amerikai családokat és vállalkozásokat a benzinkutaknál tapasztalt áremelkedéstől. Biden felhívta a vállalatok figyelmét, hogy „nem szabad kihasználniuk” a mostani helyzetet és ne emeljék meg az áraikat a nyereség növelése érdekében.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és az Ukrajna elleni támadást követően globálisan is megugrottak a nyersanyagárak. Csütörtök reggel, az orosz támadás hírére, az Egyesült Államokban komoly veszteségekkel nyitott a tőzsde, az olajárak pedig emelkedtek, mivel a befektetők a globális energiapiacok zavarára készülnek.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?