Hírek, Külföld

Még ez hiányzott: Kínai harci gépek léptek be Tajvan légterébe

Régóta figyelte Kína, mikor tör ki a háború Oroszország és Ukrajna között, az ország ugyanis saját szakadár tartományának tekinti a szigetet és igényt tart annak visszaszerzésére. Az Ukrán háború kitörésének napján kilenc kínai katonai repülőgép lépett be Tajvan légvédelmi zónájába, a kormány pedig megemelte a készültségi szintet.

 

 

A kialakult orosz-ukrán helyzet elmérgesedése után Tajvan most aggódik, hogy Peking kihasználhatja a helyzetet, amikor az egész világ Ukrajnára figyel, nemhiába: az elmúlt két évben kínai repülőgépek számos alkalommal sértették meg Taivan légvédelmi zónáját, de a sziget közelébe nem merészkedtek. A behatolásra legutóbb január 23-án került sor, akkor nagy erőkkel, 39 kínai repülőgépet vetettek be a kínaiak.

A Reuters értesülései szerint Tajvan ezúttal is vadászgépeket küldött, hogy figyelmeztesse a kínai katonai repülőket a behatolásra. Tajpej szerint azonban egyelőre nem jelentett szokatlan mozgást a kínai erők részéről, a kormány mindazonáltal megemelte a készültségi szintet.

A tajvani védelmi minisztérium szerint kilenc kínai katonai repülőgép lépett be Tajvan légvédelmi zónájába, de a tajvani légierő elriasztotta őket – szúrta ki a Portfolió.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?