Belföld, Hírek

Már 500 ezer forint bruttó az átlagbér

Tavaly decemberben az átlagbér bruttó 504.700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azoknak az átlagbére, akik teljes állásban legalább 5 főt foglalkoztató cégnél vagy a költségvetési szférában dolgoznak, és nem közfoglalkoztatottak.

 

 

 

Ha a közfoglalkoztatottakat is beleszámítanánk ebbe a csoportba, akkor az országos bruttó átlagbér alig maradna el a félmillió forinttól, 492.800 forint.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 327 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 337 200 forintot ért el.

Mind a bruttó, mind a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset csaknem 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

És mivel idén januárban óriási mértékben, durván 20 százalékkal nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, továbbá több cég háza tájáról hallani kétszámjegyű fizetésemeléseket, ezért idén még nagyobb fizetési dinamikát mutathat ki a statisztikai hivatal. Ám a megélhetési költségek is nagy ütemben emelkednek, az átlagos áremelkedés decemberben 7,4 százalék volt, idén januárban pedig közel 8.

A bérstatisztika másik fontos mutatószáma az úgynevezett mediánbér, amely azt a fizetést mutatja, amelynél ugyanannyi dolgozó keres többet, mint ahányan kevesebbet. A bruttó mediánbér tavaly decemberben hajszál híján 380 ezer forint volt.

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?