Celeb / Híresség

Mivel ismert ember, rászállnak majd a börtönben: ez vár Aurelióra a rácsok mögött

Megkezdte börtönbüntetését Aurelio Caversaccio, akinek bár lapunk információja szerint egy budapesti büntetés-végrehajtási (bv) intézetben kellett volna jelentkeznie, a rá kiszabott büntetés letöltését mégis Kecskeméten kezdte meg.

 

 

Az egykori ValóVilág-győztest emberrablásért ítélték el, valamint egy korábbi, drogbirtoklás miatt kiszabott büntetést is le kell ülnie: jogerősen 3 év 5 hónapot kell a rácsok mögött töltenie, s legkorábban két év múlva szabadulhat. A botrányhős pár nappal a bevonulása előtt azt mondta rajongóinak, hogy felkészült a börtönre, s egyáltalán nincs kétségbeesve a bevonulás miatt, pedig celebként nem lesz könnyű dolga odabent.

– Ismert emberként hátrányból indulsz a rácsok mögött. Mindenki tudja a nevedet, azt is, miért kerültél be. Láttak a tévében, az újságokban, sok mindent tudnak a magánéletedről, ez pedig sok kellemetlenséggel járhat – kezdte lapunknak egy tévés híresség, akit korábban elítéltek.

– Cikiznek, hogy celeb vagy, és biztos megtörsz, nem bírod ki a rácsok mögött, és már előre azzal próbálnak heccelni, hogy a szabadulás után hogyan mesélsz majd a médiában a benti életről. Azt gondolja sok rab, azért, mert te ismert vagy, majd más bánásmódban részesülsz, kivételezett leszel, holott ez nem igaz. Ugyanannyi ételt, ugyanolyan bánásmódot kapsz az őröktől, mint bárki más. Megvan a hátránya annak, ha ismert emberként kerülsz be, de alkalmazkodni kell a benti környezethez, és le kell szállni a magas lóról, hiszen bent semmivel nem vagy jobb vagy különb csak azért, mert voltál már a tévében.

De vajon mi vár még Aurelióra a bv-ben? Egyáltalán mi történik akkor, ha valakinek meg kell kezdenie a rá kiszabott büntetést?

– A fogvatartottnak ellenőrzik a személyazonosságát, majd a befogadó irodába kísérik. Itt átnézik a csomagjait, hiszen csak előre meghatározott dolgokat lehet bevinni a börtön falai közé. Ilyen például a tisztasági csomag és az alsóruházat. Felsőruházatot nem lehet bevinni, csak az az utcai ruha lehet az elítélten, amelyben érkezik. A személyes tárgyak átvizsgálása után fénykép és ujjlenyomatvétel következik. A befogadó helyiségben elveszik a letételezésre kijelölt holmikat, majd egy orvosi vizsgálat következik. Innen a felszerelési raktárba vezet az út: itt kap az elítélt rabruhát és ágyneműt – mondta lapunknak a bv-protokollról dr. Magyar György ügyvéd, aki azt is hozzátette, hogy az elítélt tarthatja a kapcsolatot a szeretteivel, barátaival, ám ehhez kell a másik fél hozzájárulása, valamint az intézet engedélye is.

– A fogvatartott havonta csomagot fogadhat és küldhet. Postai úton csomagban nem küldhető be élelmiszer, tisztálkodási szer, dohánytermék. 2018-tól az elítélt kapcsolattartója az élelmiszert, tisztálkodási szert, dohányterméket tartalmazó csomagot ellenérték megfizetése mellett a bv-intézet területén működő, a személyes szükségletekre fordítható összeg levásárlására kijelölt üzletben állíttathatja össze jogszabályban meghatározott módon – látogatás során vagy az erre a célra létrehozott weboldalon – magyarázta dr. Magyar, aki azt is hozzátette, a csomag maximum 5 kilogramm lehet, valamint hogy a csomagot a kifizetés után három nappal kapja meg az elítélt.

Kedvezményeket is kaphat

Az elítélt példamutató magatartásáért, a munkában elért eredményéért, a tanulásban tanúsított szorgalmáért, az elítéltek nevelésében való eredményes közreműködéséért, élet vagy jelentős anyagi érték megmentéséért vagy súlyos veszély elhárításáért jutalomban részesíthető. Ilyen többek közt az eltávozás is, amelynek értelmében elhagyhatja a börtönt, a kint töltött idő pedig beszámít a büntetésbe. Ennek időtartama évente maximum a fegyházban öt nap, börtönben tíz nap, fogházban és az átmeneti csoportban tizenöt nap.

– Ez akkor engedélyezhető, ha az elítélt a szabadságvesztésből a büntetés egyharmadát letöltötte, és fegyházban legalább egy évet, börtönben legalább fél évet, fogházban legalább három hónapot kitöltött. Ilyenkor köteles bejelenteni, hogy az eltávozás ideje alatt hol tartózkodik – mondta dr. Magyar György.

Akár dolgozhat is a rácsok mögött

A Büntetés-végrehajtás honlapján szerepel, hogy az elítélteket törvény kötelezi a munkavégzésre. Ők végzik a börtönök fenntartásával, felújításával, karbantartásával járó munkákat, de ugyancsak fogvatartottak dolgoznak a mosodákban és a konyhákban is. Nem kizárt, hogy idővel Aurelionak sem kell az egész napját a cellájában tölteni, s dolgozhat. A rabok körében közkedvelt „munkahely” a konyha, hiszen bár hajnal háromkor kell kelnie annak, aki itt kapott munkát, de plusz étel jár. Népszerű még a könyvtáros feladatok végzése, hiszen ez könnyű munkának számít, megismerheti a többi rabot, ám veszélyes is lehet, hiszen állítólag a nem kívánt üzelmeket is ott intézik a rabok egy része. A dolgozó elítéltek körében közkedvelt még a raktáros pozíció is.

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?