Hírek, Külföld

Vlagyimir Putyin az egész világot átveri? Állítólag az oroszok nem vonták vissza a csapataikat az ukrán határról, sőt, még több katonát mozgósítottak. De ki mond igazat?

A magas rangú amerikai forrás „biztos benne, hogy az oroszok állításai hamisak voltak, sőt, állítólag további hétezer katonát vezényeltek az ukrán határ térségébe. Eközben csütörtökön a moszkvai katonai tárca annyit közölt, hogy egy, az orosz nyugati katonai körzet páncélosait és egyéb páncélozott járműveit, valamint személyi állományát szállító vasúti szerelvény indult el a tankhadsereg állandó állomáshelyére.

 

 

Az Egyesült Államok egyik magas rangú tisztségviselője azt állítja, nem igaz, hogy az oroszok visszavonták volna a csapataikat az ukrán határról, sőt, állítólag még további hétezer emberrel erősítették meg jelenlétüket a térségben – írja a BBC cikkére hivatkozva a Telex.

Mint arról a Blikk is beszámolt, az orosz védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy a hadgyakorlatok befejezésével az orosz erők megkezdték a visszavonulást a Krím-félszigetről állandó támaszpontjaikra. A feladatuk végeztével bázisaikra visszainduló egységekről a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség videót is közölt.

A magas rangú amerikai forrás szerint az orosz bejelentés világszerte reflektorfénybe került, ám ahogy fogalmazott, „mi biztosak vagyunk benne, hogy ezek hamisak voltak”, sőt, úgy vélik, „Oroszország bármikor ürügyet gyárthat Ukrajna megszállására”.

Az észt külföldi hírszerzés is azt állítja, hogy „Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen” – közölték szerdán az MTI szerint.

Mikk Marran, a hírszerzés igazgatója közölte, a tervezett behatolás „rakétákkal történő légitámadást és egy kulcsfontosságú ukrajnai terület elfoglalását foglalja magában.”

Jelenleg úgy értékeljük, hogy elkerülik a népesebb városokat, mert ezeknek a területeknek az elfoglalásához túl sok katonára van szükség

– mondta Marran a szolgálat éves jelentéséről tartott sajtótájékoztatón, aki hozzátette, egy másik lehetőség lehet a harcok fokozódása a két oroszbarát szakadár ukrajnai területen. Egy ilyen eszkaláció „nagyon valószínű”, ezzel Oroszország hihetően tagadhat, és elkerülheti a szankciókat.

„Ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, ez felbátoríthatja Moszkvát, hogy a következő években növelje a balti államokra gyakorolt nyomást” – mondta Marran.

Már jó ideje kilátásban van a háború Ukrajna és Oroszország között, egyelőre minden fél tárgyalásos megoldásról beszél. A nyugati vezetők egymásnak adják a kilincset Kijevben és Moszkvában, ugyanakkor a jelek szerint az Ukrajna körüli orosz katonai erők sem csökkennek.

De vajon ki mond igazat? Csütörtökön az orosz védelmi minisztérium ugyanis közölte, hogy egy, az orosz nyugati katonai körzet páncélosait és egyéb páncélozott járműveit, valamint személyi állományát szállító vasúti szerelvény indult el a tankhadsereg állandó állomáshelyére.

Az MTI tudósítása szerint a moszkvai katonai tárca annyit közölt, hogy a páncélosokat az előre tervezett hadgyakorlaton való részvétel után vagonírozták be. A szűkszavú közlemény azon kívül, hogy a haditechnika mintegy ezer kilométert fog utazni, más részletet nem közöl. Azt sem, hogy honnan hová tart a szerelvény.

A minisztérium a haditechnika szállításáról sötét napszakban, behavazott terepen készített videofelvételeket is közzétett. A tárca korábban arról adott ki tájékoztatást, hogy a nyugati és a déli katonai körzet alegységei a gyakorlatozást befejezve megkezdték a visszatérést állandó bázisukra, egyebek között a Krímből is.

A NATO korábban viszont közölte, hogy nem észleli a feszültség csökkenését az orosz-ukrán határon. A Kreml szóvivője erre azzal vádolta a szövetséget, hogy gondjai vannak a helyzetértékeléssel. Az orosz vezetés többször hangsúlyozta, hogy nincsenek agresszív szándékai Ukrajnával kapcsolatban.

Az Interfax hírügynökség hivatalos adatokra hivatkozva közölte, hogy az első tankhadsereg csapatai Moszkva, Ivanovo, Szmolenszk és Nyizsnyij Novgorod megyében állomásoznak. A hadsereg főhadiszállása a Moszkva megyei Bakovkában található.

Szergej Sojgu védelmi miniszter hétfőn azt jelentette Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy az orosz haderő több gyakorlatot folytat, amelyek közül egyesek véget értek, mások pedig a befejezéshez közelednek.

Az orosz déli katonai körzet parancsnoksága csütörtökön bejelentette, hogy a Kaszpi Flotta mintegy 20 hajója futott ki gyakorlatra a mahacskalai hadikikötőből. Korábbi bejelentés szerint január és február folyamán az orosz haditengerészet 140 hadihajója vesz részt a légierővel koordinált manővereken különböző tengereken. A gyakorlatokba emellett több mint 60 légi járművet, ezer egységnyi katonai technikát és mintegy 10 ezer katonát is bevonnak.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?