Hírek, Külföld

Mégis a denevérektől származik a koronavírus?

A Nature című tudományos lap szerint három új, a SARS-CoV-2-vel kapcsolatos koronavírust fedeztek fel laoszi denevérekben, amelyek kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre.

 

 

n keresztül képes bejutni az emberi sejtekbe, mint a SARS-CoV-2.

– A denevérek rezervoárjában felfedezett vírusok létezése alátámasztja azt az elméletet, hogy a SARS-CoV-2 a Laoszon, Vietnamon és Kínán átívelő Indokínai-félsziget hatalmas karsztos fennsíkján élő denevérektől származhat – mondta Marc Eloit, az Institut Pasteur kórokozókat felfedező laboratóriumának vezetője, hozzátéve: az eredmény arra utal, hogy „más rokon vírusok is kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre”.

Ez a tudományos felfedezés a denevér eredetű koronavírus denevértörzséről szóló kutatás közelmúltbeli közzétételét követi. A kínai tudósok szerint a közel-keleti légzőszervi szindrómás koronavírus (MERS-CoV) legközelebbi rokona, mutáció esetén képes megfertőzni az embereket, ezért „potenciális biológiai biztonsági fenyegetésnek” kell tekinteni az emberiségre.

A jelenlegi világjárvány idején, amelyet az egyik hipotézis szerint szintén egy denevérrel kapcsolatos koronavírus okozott, a tudósok világszerte fokozták az állatok betegségeinek kutatását – a Nature című lapra hivatkozva a 168.hu.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?