Hírek

Bőr alá ültetett chippel akadályoznák meg a következő világjárványt: a készülék jelezne, ha a viselője megbetegszik

Ha a bőr alatti jeladó jelezne, abból gyorsabban le lehetne vonni következtetéseket, így elejét lehetne venni egy fertőzés továbbterjedésének.

 

 

Az amerikai hadsereg egyik orvosa olyan, a bőr alá helyezhető „lámpán” dolgozik, amely érzékelői révén azonnali visszajelzést küld, ha a viselője megbetegedett – írja a hvg.hu.

Matthew Hepburn, az amerikai hadsereg orvosa, az Operational Warp Speed nevű kezdeményezés egyik vezetőjeként többek között a koronavírus elleni vakcinák fejlesztését és forgalmazását segítette, most pedig egy olyan „ellenőrzőlámpán” dolgozik, amely szerinte képes lenne megakadályozni, hogy egy kórokozó ismét pandémiaszerű eseményekhez vezessen.

A készüléket a bőr alá kellene beültetni, de a szakember elmondása szerint a chip teljesen biztonságos, a vele kapcsolatos kutatás pedig már régebb óta zajlik. A fejlesztést először cukorbetegek számára készítették, de Hepburn rájött, hogy egy sokkal komolyabb célra is bevethető.

Az orvos által bioérzékelőnek nevezett, parányi chipet egy hidrogélnek nevezett anyag borítja és a viselése nem okozna semmilyen kellemetlenséget. A terv szerint az eszköz szöveti szintén mérné, mi történik az emberi szervezetben, és ha a chip viselője megbetegszik, akkor a szenzor egy jelzést küld. A technológia az emberi test laktátszintjét ellenőrizné, ami többnyire mérgezéskor, de akár gyógyszerek hatására is képes megemelkedni.

Hepburn szerint ha a bőr alatti jeladó bejelezne, abból gyorsabban le lehetne vonni következtetéseket, és így elejét lehetne venni egy fertőzés továbbterjedésének.

A munkát a USS Theodore Roosevelt hadihajó esete ihlette, ahol több mint ezer tengerész lett koronavírus-fertőzött, miután a kórokozó oda is bejutott. A hajó a tömeges megbetegedések miatt mintegy két hónapig állt.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?