Belföld, Hírek

Dízelből csak öt liter… – Már vagy száz helyen korlátozzák a kutak a megvásárolható üzemanyag mennyiségét

De beszélnek olyan töltőállomásról is, amely egész napra 60 literes felső határt állapított meg, amivel a reggel érkező első hat ügyfél juthat üzemanyaghoz.

 

 

Országszerte már mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – tudta meg Népszava. Szakértők szerint ez annak az egyenes következménye, hogy az Orbán-kormány február 15-től – az előzetes vészjelzésekre érzéketlenül – egyszerűen 3 hónappal meghosszabbította az olajár-emelkedésből fakadó veszteségeket kizárólag a kutasokra hárító, 480 forintos felső üzemanyagár-korlátot.

A Népszava cikke szerint a kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt. Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu ügyvezetője 5-10 literes „porciókról” hallott, amelyek jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig. De beszélnek olyan töltőállomásról is, amely egész napra 60 literes felső határt állapított meg, amivel a reggel érkező első hat ügyfél juthat üzemanyaghoz.

A kormány árstopja egyértelműen a kis kutakat sújtja, hiszen szakértők nem hallottak olyan esetről, amikor „nagy” márka döntött volna a bezárásról, mennyiségi korlátozásról vagy egyéb „trükkökről”. A bezáró vagy mennyiségi korlátozást bevezető kutak zöme falvak-kistelepülések kizárólagos ellátója. A Blikk is megírta, hogy Őcsény, Bogyiszló és Szedres 13 ezer lakosa üzemanyagellátását végző három kút üzemeltetője például meglévő készleteik kifogyta után bezár.

Bujdos Eszter a kormánydöntés folytán kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezet.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?