Hírek, Külföld

Itt van, amire a világ várt: megszólalt Putyin, elmondta, akar-e háborút Ukrajnával

Napok óta az egész világ Ukrajnára és Oroszországra koncentrál. A két ország közötti konfliktus olyannyira kiéleződött, hogy sokan attól félnek, bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború. Most Vlagyimir Putyin orosz elnök elárulta, valójában akar-e háborút.

 

 

Oroszország készen áll a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal és a NATO-val az európai biztonságról – mondta ma Vlagyimir Putyin, és kitartott amellett, hogy „természetesen” nem akar háborút Ukrajnában. Ám a katonai helyzet mást mutat, továbbra is katonák tízezrei állomásoznak bevetésre készen határ mentén.

Putyin egy szájból fúj hideget és meleget, ez jellemzi erőfitogtató diplomáciáját – igy jellemzi a dailymail.com az orosz elnök taktikázgatását. Egyfelől játssza a béketeremtőt, és néhány katonai egysége „teátrálisan kivonult”, ám közben az oroszok erős embere azt állítja, Ukrajna szakadár régióiban „népirtás” folyik.

Putyin elnök, aki az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalását követően, pár órával a katonai „visszavonulások” bejelentése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozta: készen áll tárgyalóasztalhoz ülni a hetek óta tartó feszültségek után, ám ott olyan biztonsági kérdésekről kell beszélni, mint hogy Ukrajna nem lehet a NATO része, mert csak igy lehet a Kelet és Nyugat közötti feszültségeket mérsékelni. De még nagyon messze van egymástól a két oldal – fogalmazott.

Ugyanakkor kijelentette, ragaszkodik ahhoz is, hogy két szakadár ukrán régió sorsa – ahol a Moszkva által támogatott lázadók harcolnak a kormány ellen – a tárgyalások részét kell képezze, mert ott népirtás folyik.

A katonai fenyegettség mérséklését, az úgynevezett „kivonulást” a nyugati kormányok és Ukrajna vezetése óvatos optimizmussal és szkepticizmussal fogadta, és a NATO továbbra fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy Oroszország a kisebb visszakozó hadmozdulatok ellenére képes arra – ha úgy hozza helyzet –, rövid időn belül megtámadja nyugati szomszédját.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?