Hírek, Külföld

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a főváros kiürítését tervezi a várható orosz támadás miatt

Nem túlzás azt állítani, hogy háborús lázban ég Ukrajna. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere bejelentette a város kiürítésének előkészületeit, ugyanakkor az ukrán hazafiak gyülekeznek területvédelmi önkéntesnek.

 

 

A kijevi hatóságok külön bizottságokat hoztak létre, hogy felkészüljenek a lakosság evakuálására, arra az esetre, ha Oroszország „megszállná” Ukrajnát – jelentette be Vitalij Klicsko kijevi polgármester sajtótájékoztatóján.

A városvezető szerint a városban létrehozták a Kijevi területi védelmét irányító rendszert. A tervek között szerepel egy második toborzóközpont megnyitása is. Kijevi lakosok százai jelentkeznek a területvédelmi egységekhez – tette hozzá a kijevi polgármester.

Vitalij Klicsko február 8-án felszólította az ukránokat, hogy csatlakozzanak a területvédelmi egységekhez. A Facebook-oldalán közzétett üzenetben a polgármester egy videót is közzétett, amelyben testvére, a híres ökölvívó, Vlagyimir a kijevi védelmi zászlóaljhoz csatlakozik. Korábban Jurij Galuskin, az ukrán területi védelmi erők parancsnoka beszélt a fegyveres erők harckészültségéről. Elmondása szerint a területi védelmi erők létszáma megközelíti a 70 százalékot, összesen 29 dandár és 150 zászlóalj megalakulása várható szerte az országban.

Az ukrán oligarchák viszont inkább csomagolnak: 20 charterjárat és a leggazdagabb ukrán üzletemberek tulajdonában álló magángép hagyta el Kijevet a tegnapi nap folyamán – számol be a helyi lapok híreit tallózva a Meduza orosz hírportál.

Nyugati hírszerzési adatok szerint Oroszország szerdán rohanhatja le Ukrajnát. Az ország nagy-britanniai nagykövete felvetette: Kijev feladhatja a NATO-tagság álmát, ha ezzel el lehet kerülni a háborút – értesült brit forrásokból az infostart.hu.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?