Belföld, Hírek, Sport

Liu Shaoang olimpiai aranyérmes 500 méteren

Liu Shaoang egyetlen magyarként jutott el a téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres távjának döntőjébe. A fiatalabb Liu-testvér a negyeddöntőbe még nem a legjobb eredménnyel került, ott aztán végigverte a mezőnyt. A döntőben aztán nagy versenyben behúzta az első helyet.

 

 

A magyar az elődöntő legjobb idejét futott, így a belső pályáról indult, ami azért volt fontos, mert a korábbi versenyein ebből a pozícióból egyszer sem veszített futamot. A márciusban 24 éves sportoló Phjongcshangban csak a 19. lett ezen a távon, Pekingben már két bronzérmet nyert.

Némileg könnyítette a helyzetet, hogy csak a kazah Azsgalijev volt ázsiai korcsolyás a döntőben, a két kínai kiesett. Mellette az orosz Ilijev, a már kétszer legyőzött kanadai Dubois és az olasz Sighel futott még a bajnoki címért.

Elképesztő verseny volt. Liu Shaoang egyből az élre állt és végig megtartotta az előnyét. Az orosz Ilijev végig a nyakában lihegett, de utolérni nem tudta a magyar. Amikor az első pályáról indult mind a tizennégy versenyét megnyerte a magyar.

Liu Shaoang a szám világbajnoka is, 2021-ben Dordrechtben utasította maga mögé a mezőnyt, ezért viselhette az olimpián az 1-es sapka számot. Két éve Debrecenben, az Eb-n pedig ezüstérmet nyert. Éppen Ilijev mögött.

Ezzel a magyar gyorskorcsolya-válogatott – egy futam híján – befejezte a szereplését a téli olimpián. Nagy reményekkel érkeztek a mieink, végül egy arannyal és két bronzéremmel zártak, ami így minden idők legsikeresebb téli szereplése. Megvan az első magyar egyéni olimpiai bajnoki cím téli olimpián.

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?