Belföld, Hírek

Tiborcz István elmondta, mit kell csinálni, hogy visszajöjjenek a turisták

Ingatlanpiac, befektetés, turizmus? – beindul a fantázia, ha valaki a Tiborcz Istvánnal készült interjút olvasgatva elkezd gondolkodni azon, mibe is kellene fektetni most a félretett pénzt.

 

 

 




 

Tiborcz Istvánnal a látványosan felfelé törekvő befektetővel és fejlesztővel – és egyben az egyik leggazdagabb magánemberrel – a portfolio.hu készített interjút.

Ebből kiderül:

  • Tiborcz István nem bánta meg, hogy turizmusba fektetett – a BDPST Zrt. honlapján ilyen jellegű, futó projektek vannak felsorolva.
  • A világjárvány emberi dráma, és az emberéletek a legfontosabbak. a turisztika, vendéglátás rövidtávon most veszteségeket könyvelhet el, de ő maga a befektetéseivel hosszútávra tervez, két-három év múlva megerősödve jön ki a krízisből, ebben hisz.
  • Ahhoz, hogy a turisztikai piac visszarendeződjön, és Magyarország ennek nyertese legyen, élményt kell adni az embereknek. Úgy véli, Magyarország vonzó turisztikai célpont és azért nem felejti el a világ, hogy utazni, élményeket gyűjteni különleges, és erről az örömforrásról az emberek nem fognak lemondani.
  • Azok a szállodák működnek egyre jobban és persze egyre nyereségesebben, amelyek képesek jellegzetes, helyi élményt nyújtani, képesek a vendégeket „önmaguk miatt” is bevonzani.

A feladat tulajdonképpen, hogy „egyedi terméket” hozzunk létre, valamit, ami nincs máshol – mondta Tiborcz, példának hozva, hogy a Vörösmarty téri Marriott például egy 230 szobás, de építészeti szempontból is különleges szálloda lesz, és kialakítanak benne 36 olyan lakást is, amelyet – ha például valaki Budapestre jön dolgozni, de nem szállodában akar lakni – akár több hónapra is kivehet majd.

Másrészt a vírus látható változást hozott abban, hogy a szállodák gépészetét át kell gondolni, és teret nyerhetnek a 10-20-30 szobás, kisebb hotelek, amik biztonságot sugallnak a vendégnek.

Tiborcz Istvánnak meggyőződése, hogy másfél-két éven belül helyreáll a krízis előtti állapot. Mindig, amikor megbolydul valami, akkor lehetőség van arra, hogy az új rend szimpatikusabb legyen – mondta. Ilyen változás lehet, ha a legénybúcsú angolok helyett minőségibb, csendesebb, de többet költő turisták jönnek esetleg Budapestre, akik nem a kocsmákban, hanem múzeumokban, fürdőkben töltik majd az időt.

Saját üzleteiről szólva elmondta, nyit a BOTANIQ Turai Kastély, beszélt Andrássy úti ingatlanokról és az Adria Palotáról, és a visegrádi befektetéseiről is.

Az Appeninn eladása kapcsán kijelentette: a cég helyesen tette, hogy állami pénzre pályázott, de ő maga úgy ítélte meg, hogy nem szeretne egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer. A cégeladásból befolyt pénzt még nem fektette be.

 

 

 

 

 

Tiborcz István azt is mondta, bizonyos projektjeiben a kritikusai segítik a leginkább, mert a annyit írt róla a sajtó, hogy sokan keresik meg emiatt a legkülönbözőbb projektekkel kapcsolatban.

Az Airbnb-ről szólva azt mondta, ez a piac kétségtelenül szabályozatlan, nem ritka az adóelkerülés, a szabályok be nem tartása, a nem megfelelő körülmények, viszont ténylegesen létezik egy olyan turisztikai igény, amelyet ez a szegmens tud elsősorban kielégíteni, ez pedig egy pozitív szerep. A megfelelő arányokat, az egyensúlyt kell megtalálni, az államnak és a piacnak közösen.Ő maga is gondolkodik azon, hogy beszáll ebbe a piacba.

Tiborcz István azt is elmondta, gondolkodik a rozsdaövezetek rehabilitációjával kapcsolatos üzletben is.

Horvátország, Románia, Spanyolország, Olaszország területén is nézelődik a befektető, konkrétumok a külföldi terjeszkedésben őszre várhatók.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?