Hírek, Internet

Hoppá! Kivonulhat Európából a Facebook és az Instagram

Milyen lenne az élet a Facebook és az Instagram nélkül? Könnyen lehet, hogy a Meta két legfontosabb szolgáltatásának búcsút kell inteniük az európaiaknak.

 

 

A Meta múlt hét csütörtökön adta le a szokásos éves jelentését az Amerikai Értékpapír‑ és Tőzsdefelügyelet számára, és a Mashable beszámolója szerint a dokumentumokban a cég egy olyan forgatókönyvet is felvázolt fel, amely alapján a Facebookot és az Instagramot is elérhetetlenné teszik az európai felhasználók számára.

hvg.hu azt írja, hogy az Európai Unió általános adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR kimondja, hogy az európai felhasználók adatait kizárólag európai, és nem amerikai szervereken lehet tárolni.

A Meta szerint az adatok jelenlegi feldolgozási módja kulcsfontosságú a cég üzleti tevékenysége, valamint a célzott hirdetések megjelenítése szempontjából és a GDPR ezt gyakorlatilag megtiltaná. Mivel a vállalat egyelőre nem talált más megoldást a jelenlegi helyett, és az adatmegosztásra vonatkozó új megállapodás sem született, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a két szolgáltatás elérhetetlen lesz a kontinensen.

A cég aztán később pontosított és úgy vélik, 2022-ben sikerülhet megkötni az új megállapodást, viszont ha nem, akkor könnyen lehet, hogy búcsút kell inteni Európában a vállalat két legfontosabb szolgáltatásának. A Meta globális ügyekért felelős alelnöke, Nick Clegg azt mondta, a Meta a kisvállalkozókért küzd, hogy ők ne járjanak rosszul.

A Facebook és az Instagram mára meghatározó és megkerülhetetlen szereplője lett a hirdetési piacnak, ezért a két szolgáltatás kiesése fájdalmas lenne a piac legkisebb szereplőinek. Illetve valószínűleg a Facebook-részvények árfolyama is beszakadna egy ilyen lépéstől.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?