Belföld, Hírek

Magyar termékek helyett olcsó import kerülhet a boltokba az árstop miatt, akció is kevesebb lesz – a szakértő elárulta, miben látja a megoldást

Az árstopp miatt fennál a veszélye annak, hogy a magyar piacon olcsó importáruval próbálják csökkenteni majd a boltok a bevételkiesésüket, illetve, hogy egyre kevesebb akciós termék lesz kapható. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elárulta, mit gondol a mostani helyzetről, és miben látja a megoldást.

 

 

Szerinte a kisebb üzletek azok, amelyek jellemzően az átlagár felett értékesítik a termékeket, így náluk lehet nagyobb az árbevétel-kiesés is. A szakértő megjegyezte, a kereskedő megteheti, hogy a korábbitól eltérő márkát árul az árstoppal érintett termékekből, de az nem tűnik egyszerű megoldásnak, hogy a jövőben majd olcsó importáruval töltsék fel a polcokat. Az akciós termékek köre átmenetileg szűkülhet.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az árstop miatt jelentős adminisztráció teher hárul majd a boltokra, ami különösen a kisebbeknek lesz teher. Vámos szerint a kisebb üzletek azok, amik jellemzően az átlagár felett értékesítik a termékeket, így náluk jóval nagyobb lehet majd az árbevétel-kiesés is.

 

 

 

A szakértő megjegyezte, hogy a kereskedők ugyan megtehetik, hogy az eddigitől eltérő márkát árul az árstoppal érintett termékekből, az az nem tűnik egyszerű megoldásnak, hogy a jövőben inkább olcsó importáruval töltsék fel a polcokat. Az akciós termékek köre azonban átmenetileg szűkülhet – írja a 24.hu.

– Jellemzően a kisboltok dolgoznak kiskasszával, és többnyire ők azok, akik az átlagár felett értékesítenek. Emiatt a kicsiknél az átlagnál nagyobb lehet az árbevétel-kiesés. Ha az árstoppal érintett terméket október 15-én valaki 1500 forintért árulta, most meg 1800 forintért, februártól újra 1500 forintért kellene árulnia a terméket, bukva rajta egységenként 300 forintot. De ha nincs árnyilvántartása, és a KSH-s átlagárat kell alkalmaznia – ami feltehetően az ő áránál alacsonyabb –, tegyük fel 1400 forintos árat, akkor nagyobb, 400 forintos bevételkiesése realizálódik az adott terméken. Szóval pech lehet, ha nincs árnyilvántartás. Ha viszont fellelhetőek az árak, azokat mindenképpen érdemes megkeresniük a kisboltoknak. Minél kisebb egy bolt, annál nagyobb az esélye, hogy a KSH-s átlagárral rosszabbul jár, mintha előkeríti a saját októberi árát – mondta a portálnak a szakember.

 

 

 

Vámos szerint nem megoldás az, ha a kereskedők olcsó import áruval próbálják csökkenteni a kialakult árrést.

– Azért nem, mert az érintett termékekre a beszállítók zöme magyar, tartós szerződéssel – magyarázta, majd hozzátette:

– Legkönnyebb a kompenzáció, ha átírják az akciós terveket, például szűkítik az akciós termékek körét, hiszen az előírt termékeket eleve olcsóbban kell adniuk. Előfordulhat az is, hogy valaki pont azt a terméket tervezte akciósan árulni egy darabig, amit három hónapig olcsóbban kell adnia – neki könnyebbség lesz az árstopnak megfelelni. Mások elhalaszthatnak tervezett beruházást, felújítást, hogy költséget takarítsanak meg. Ahány cég, annyiféle megoldás születhet az árbevétel-kiesés ellensúlyozására. Egy biztos, minél kisebb egy bolt, annál nehezebben fogja tudni ellensúlyozni az árbevétel-kiesését – mondta Vámos aki elárulta, hogy szerinte a kormány részéről a kormány részéről kényszerintézkedés volt az árstop.

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?