Hírek, Külföld

Kötelező lesz az oltás a 18 éven felülieknek Ausztriában – itt vannak a részletek

Akár 1,3 milliós büntetést is kaphat, aki nem veszi fel a vakcinát. Szombaton több tízezren tiltakoztak Bécsben az intézkedés ellen.

 

 

Vasárnap benyújtotta az osztrák kormány a kötelező koronavírus elleni oltásról szóló törvényjavaslatot – írja az rtl.hu a Kronen Zeitung cikke alapján.

A javaslat szerint

  • a védőoltás 18 éven felülieknek lesz kötelező. A kötelezettség nem vonatkozik a várandós nőkre, illetve azokra, akik az elmúlt 180 nap során felépültek, valamint az egészségügyi okokból nem beoltható személyekre.
  • Március 16-tól ellenőrzik, hogy mindenki beoltotta-e magát. A maximális büntetés mértéke 600 euró (kb. 214 ezer forint) rövidített eljárásban, de rendes eljárásban ez akár 3600 euró (kb. 1,3 millió forint) is lehet.
  • Két héttel a büntetésről szóló végzés kiadása után az érintettek utólagos oltással mentesülhetnek a pénzbüntetés alól.
Karl Nehammer szövetségi kancellár a mai sajtótájékoztatón arról beszélt, nem az oltottak és oltatlanok harcáról és nem is diszkriminációról van szó, hanem arról, „amit a tudósok mondanak, nevezetesen, hogy az oltás nyújtja a legjobb védelmet”.

Szombaton több tízezren tiltakoztak Bécsben a kötelező oltás ellen. A törvény februártól lép életbe, a javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, amellyel a kormányzó Zöldek és az Osztrák Néppárt (ÖVP) rendelkeznek. A javaslatról csütörtökön szavaznak.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?