Belföld, Hírek

Kásler Miklós elmondta, mikor érdemes felvenni a negyedik oltást – videó

Az emberi erőforrás miniszter az Életközelben című műsor legújabb részében beszélt a koronavírus omikron névre hallgató mutációjáról, illetve a negyedik oltásról és a hazai gyógyszerellátásról is.

 

 

– Egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, amely arra utal, hogy az omikron-variáns klinikai lefolyása lényegesen enyhébb – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb részében.

Kásler szerint a negyedik járványhullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron variáns, amit Afrika déli részén, november végén mutattak ki először, és azóta hihetetlenül gyorsan terjedt el az egész világon. A vírus duplázódási ideje mindössze két-három nap, ami Magyarországon is egyre inkább megmutatkozik.

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy az oltás utáni negyedik hónapban elindul a védettség csökkenése, ám a harmadik oltás után a védettség ismét 90 százalék fölé emelkedik. Augusztusban nagyon sokan felvették már a harmadik oltást, ám mivel azóta jó néhány hónap eltelt, indokolt lehet a negyedik is. A miniszter a negyedik oltást elsősorban azoknak a hatvan év felettieknek ajánlja, akiknek valamilyen társbetegségük van, például hipertónia vagy diabétesz.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?