Érdekes

„Akár húsz oltást is elbír az emberi szervezet” – Rusvai Miklós a negyedik oltásról nyilatkozott a Blikknek

A virológus beszélt a Blikknek arról is, mennyire védhet a negyedik vakcina az omikron ellen.

 

 

– Izrael elsőként teszi lehetővé a negyedik oltás felvételét, nálunk mikor jöhet?

Minél előbb, annál jobb, bár már idén biztosan nem, de reményeim szerint a jövő év legelején engedélyezi a kormányzat. Emlékezzünk, hogy nálunk tavaly ilyenkor az egészségügyi dolgozók elsőként megkaphatták az oltást, és júniusra már volt, aki a harmadikat is megkapta, tehát majdnem fél év eltelt azóta. Azt mondanám, legalább az egészségügyi dolgozóknak, idősotthonok lakóinak lehetővé kell tenni hamarosan a negyedik felvételét.

– Mi történik az emberrel négy Covid-oltás után? Bírja a szervezet?

Akár húszat is elbír. Hiszen ott az influenzaoltás, amiből sokan évente felveszik az újat és számos immunizálás van, ide értve például a kullancsencephalitis ellenit, amit rendszeresen alkalmazni kell, ezeknek az oltásoknak nincs felső határa.

– Két oltás között mennyi idő telhet el?

Az immunológiai minimum négy hónap, addig kell tartania az előző oltás hatásának, hat hónap pedig a hatékonysági határ, azon túl már nemigen szokott érvényes immunválasz lenni. Tehát hat hónap után célszerű beadni a rizikócsoportoknak, idősekre, immunhiányos betegekre, egészségügyi dolgozókra gondolok, akik közvetlenül a frontvonalban vannak.

– Milyen most a magyar átoltottság?

Attól függ, melyik oltást veszem figyelembe. Az alapimmunizálás a lakosság nagyjából 67 százalékának van meg, a harmadikat úgy 30 százalék vette fel. De ehhez hozzá kell venni azokat, akik már átestek a fertőzésen, de nem igényeltek oltást, pedig ők is védettnek tekinthetők.

– Akkor nem kell kötelezővé tenni az oltást?

Én abszolút ellene vagyok, még az egészségügyben esetleg elfogadom a kötelezővé tételt, de máshol nem tartom indokoltnak, az önkéntességet pártolom.

– A negyedik oltás elegendő védelem az omikron ellen?

Minden oltás véd, minden változat ellen, így az omikron ellen is hatékonyak a korábban kidolgozott vakcinák. Az omikron, eddig úgy hírlik, nem okoz súlyos betegséget, vagyis én inkább már most szeretnék átfertőződni, mert jó immunitást kizárólag a fertőzés átvészelése eredményez.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?