Hírek, Külföld

Rekord válás: 240 milliárd forintot ítéltek a dubaji sejk volt feleségének

A brit bíró azzal indokolta az összeget, hogy a sejk nagy biztonsági kockázatot jelent a hercegnőre.

 

 

Mohammed Bin Rásid Ál Maktúm dubaji sejknek rekord összeget, több mint 554 millió fontot, vagyis jelenlegi árfolyamon körülbelül 240 milliárd forintot kell fizetnie a volt feleségének, Hája Bin Ál Husszein hercegnőnek, miután a brit bíróság a válási per során a valaha volt legmagasabb összeg megfizetésére kötelezte az uralkodót – írja a CNN.

Philip Moor bíró az összeg nagy részét Hája Bin Ál Husszein hercegnő, a jordán király féltestvére, illetve két közös gyermekük biztonsága fenntartása miatt ítélte meg. A biztonsági kockázatok sorában különösen jelentős maga a volt férj, Ál Maktúm, aki az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke is egyben – írja a Reuters.

A bíróság döntése szerint a dubaji uralkodónak 251,5 millió fontot három hónapon belül ki kell fizetnie a hercegnő brit birtokainak fenntartása, illetve egyéb költségei fedezetéül. A dubaji uralkodónak több millió fontot kell kifizetnie 14 és 9 éves gyermekeik iskoláztatására, továbbá létre kell hoznia egy 290 millió fontos banki letétet a gyerekekkel kapcsolatos jövőbeli kiadások fedezetéül.

A hercegnő 2019 tavaszán szökött az Egyesült Királyságba, egy hónappal azután, hogy kezdeményezte a válást. Mint idén kiderült, a dubaji uralkodó a volt felesége és több ügyvédje ellen is bevetette a Pegasus kémszoftvert – amivel Magyarországon ellenzéki politikusokat, újságírókat és egyéb prominens személyeket figyeltek meg.

 

forrás: hvg.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?