Életmód, Érdekes

11 karácsonyi hagyomány a világ minden tájáról, amiről valószínűleg még nem is hallottál

A karácsony a hagyományok, a családdal töltött idő és az ajándékozás időszaka, de ez persze a világ különböző részein mást és mást jelent. Dél-Afrikában például a sült hernyó a főétel ilyenkor, míg Grönlandon bálnabőrt és erjesztett tengeri madarakat tesznek az ünnepi asztalra. Most megpróbáltunk összegyűjteni néhány szokatlan karácsonyi hagyományt a nagyvilágból, amikkel valószínűleg senki sem fog találkozni, maximum akkor, ha körbeutazza a világot. A cikk végén még egy érdekes bónuszt is elrejtettünk.

 

 

1 Dél-Afrikában a fő ünnepi étel a sült hernyó.

Sult hernyo

A kis pávaszem nevű molylepke rántott hernyói rendkívül táplálóak, mivel magas a fehérjetartalmuk. Dél-Afrikában ezért valódi csemegeként tekintenek rá, ráadásul nagyon finomak. Ezeket a hernyókat télen takarítják be, így tökéletesen illeszkedik a karácsony ünnepéhez. A helyiek snack-ként, de akár paradicsommal vagy különféle szószokkal főzve is fogyasztják.

2 Japánban a piros-fehér torta az ünnep fénypontja.

255a4d5550a801240346d43b44

Japánban több furcsa hagyomány is kapcsolódik a karácsonyhoz, például a japán családok a közös főzőcskézés helyett ilyenkor KFC étterembe mennek, hogy sültcsirkét egyenek. Egy másik hasonlóan furcsa és érdekes hagyomány, hogy tortát esznek karácsonykor. Nem is akármilyen tortát: szigorúan fehér, tejszínhabbal bevont tortát, eperdarabokkal. Ez az ünnepi finomság annyira népszerű az országban, hogy még emoji is létezik belőle: 🍰.

3 Venezuelában görkorcsolyázva ünnepelnek.

Venezuelában szenteste görkorcsolyázni szoktak az emberek és ez a hagyomány olyan népszerűvé vált, hogy a hatóságoknak ilyenkor le kell zárniuk az utcákat, hogy mindenki biztonságosan korcsolyázhasson. Nem tudni, hogyan kezdődött ez a hagyomány, de sokan úgy vélik, hogy valószínűleg a szánkózás iránti vágy szülte ezt a tradíciót, mivel Venezuelában a magas hőmérséklet miatt sosem esik hó.

 



 

4 Grönlandon bálnabőrt és erjesztett tengeri madarakat esznek.

84e9f75b2eb761357e9afb85df

A grönlandiak karácsonykor egy különleges, bálnabőrből készült “muktuk” nevű ételt szolgálnak fel. Megrágni szinte lehetetlen ezért általában egészben nyelik le. Nagy ínyencség továbbá náluk a “kiviak” nevű étel karácsonykor, melyet fókabőrbe töltött alkabukó madarak tetemeinek fermentálásával állítanak elő. Ez náluk igazi finomságnak számít.

5 Csehországban a nők cipőt dobnak, hogy megtudják, mikor mennek férjhez.

Cipodobas csehorszag

A cseh nők karácsonykor hagyomány szerint az ajtónak háttal állva eldobják a cipőjüket, és attól függően, hogy hogyan ér földet a cipő, megtudhatják, hogy mikor fognak férjhez menni. Ha a cipő orra az ajtó felé néz, akkor hamarosan esküvő lesz, míg minél inkább azzal ellentétes irányba néz a cipő, annál későbbre várható az esküvő.

6 Spanyolországban szilveszterkor piros fehérneműt hordanak és 12 szem szőlőt esznek.

fe02805d2392f49e79170bf5a3

Spanyolországnak két szokatlan hagyománya is van, igaz, ez nem a karácsonyhoz, hanem a szilveszterhez kapcsolódik. Először is a spanyoloknak 12 szem szőlőt kell enniük éjfélkor, ráadásul gyorsan, ugyanis fontos, hogy 12 másodperc alatt elfogyasszák őket. Minden szőlőszem egy-egy hónapot jelent, és ahány szőlőszemet sikerül megenni 12 másodperc alatt, annyi szerencse lesz az újévben.

Hasonlóan szokatlan hagyomány náluk, hogy szilveszterkor piros fehérneműt kell húzni. A lényege, hogy kell valami ruha alá rejtett piros, ez lehet akár egy zokni is, ha más nem.

 

 

7 Finnországban kötelező a szentestei hosszú szaunázás.

bec3d9573994fd9c5ed8c50aaa

Finnországban a szenteste egyet jelent egy hosszú és pihentető szaunázással, még mielőtt felszolgálnák a karácsonyi vacsorát és magukba tömnék a sok-sok finomságot. Ez egy kiváló tisztítási módszer, ami nagyon fontos számukra ezen az ünnepi napon.

8 Izlandon szinte mindenki új ruhákat kap karácsonykor.

Izlandon nem egy Mikulás van, hanem 13 Mikulás, az úgynevezett Yule Lads. Karácsony előtt 13 nappal jönnek és a cipőkben hagyják az ajándékokat, amik általában valamilyen ruhadarabok, mivel a legenda szerint azok, akik nem kapnak új ruhadarabokat karácsonyra, azokat megeszik az állatok. Ha tehát van izlandi ismerősöd, jobb, ha veszel neki legalább egy sálat karácsonykor.

9 Etiópiában hagyományos fehér ruhát hordanak karácsonykor.

71d0be5b9baa190aad5b78e720

Ganna – így hívják Etiópiában a karácsonyt, amit január hetedikén ünnepelnek. A helyiek ilyenkor általában egy hosszú és fehér hagyományos ruhát viselnek, amit “netela”-nak hívnak. Ilyenkor mindenki összegyűlik az ünnep alkalmából és hagyományos zenékre táncolnak és énekelnek.

 



 

10 Az Egyesült Államokban emberek ezrei öltöznek Mikulásnak a SantaCon alkalmából.

56f640557fbee57a4d6b4784be

A SantaCon egy amerikai hagyomány, mely 1994-ben kezdődött San Franciscóban, de nagyon gyorsan más városokban is elterjedt. Napjainkban New York a legnagyobb helyszín mind közül, ahol több ezer ember gyűlik össze szenteste, hogy Mikulásnak, vagy bármilyen más karácsonyi szereplőnek öltözve együtt bulizzanak.

11 Norvégiában minden seprűt és felmosót elrejtenek.

dcf375592fac4f1ace11667845

A norvég embereknek az a szokásuk, hogy karácsony estéjén az összes seprűt és felmosót elrejtik a házban, mivel a legenda szerint a boszorkányok és más gonosz szellemek ilyenkor bemennek a házakba, hogy ellopják őket.


Bónusz: karácsony után valószínűleg te is élvezni fogod majd a „romjul”-t, ami egy norvég kifejezés, aminek nincs magyar megfelelője.

A romjul “a karácsony és szilveszter közötti időszak, amikor senki sem tudja, hogy mit kellene tennie”. Mi, a Liked.hu-nál minden évben sokat szenvedünk a romjul miatt!

Te milyen egyéb furcsa és szokatlan karácsonyi hagyományokat ismersz?

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?