Belföld, Hírek

Nyugdíj: kijöttek a letaglózó számok, ennyi magyar kap ötvenezer forintnál kevesebbet

Több mint 13 ezer nyugdíjas él 50 ezer forint alatti nyugdíjból havonta.

 

 




 

Az mfor.hu több mint négy hónapja kereste meg a Magyar Államkincstárat, hogy válaszokat kapjanak a nyugdíjkifizetésekkel kapcsolatos kérdéseikre, a feltett négy kérdés közül háromra azonban még így sem kaptak választ adatvédelmi okokra hivatkozva.

A lap cikkéből kiderült, hogy utoljára 2012 októberében lehetett forintra pontosan megnézni, mekkora is éppen a legmagasabb nyugdíj, ez akkor, közel 10 évvel ezelőtt 789 870 forint volt. Manapság azonban már nem érhető el ilyen konkrét adat, a statisztikákból legfeljebb csak annyit lehet kihámozni, hogy pár idős magyar havonta kétmillió forintnál is többet kap az államtól – írja a hvg.

A 2021. februári kifizetések, illetve az államkincstári tájékoztatás alapján ma 777 495 olyan nyugdíjas van Magyarországon, aki 100 ezer és 149 999 forint közötti összeget kap havonta, az adatsor azonban, mely a 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjban részesülőket összesíti már 1,211 millió embert számol.

Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 433 ezer olyan idős van Magyarországon, akinek a nyugdíja nem haladja meg a havi 100 ezer forintot sem, ebből pedig legalább 13 ezer magyar nyugdíjas kap mindössze havi 50 ezer forint körüli támogatást az államtól – az Államkincstár azonban felhívta a lap figyelmét arra, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak kategóriájába tartozók 66 százaléka külföldről is kap ellátást.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?