Belföld, Hírek

„A mostani, viszonylagos szabadságnak ára van” – Rusvai Miklós elárulta, miért lehetnek ilyen magasak a halálozási adatok

Rusvai Miklós a jelenlegi koronavírus-helyzettel kapcsolatban nyilatkozott, szerinte becsapósok lehetnek a halálozási adatok.

 

Újra emelkedik a koronavírus által okozott halálozások száma, valamint a lélegeztetőgépen lévők is egyre gyarapodnak. A helyzetről most Rusvai Miklós nyilatkozott.

Valóban ijesztőek a halálozási adatok és a lélegeztetőgépen lévők számának növekedése, de ennek összetett okai vannak és az adatok kicsit becsapósak is

– adta tájékoztatásul a Ripostnak Rusvai Miklós.

A virológus azt is hozzátette, hogy az elmúlt évben megjelent variánsok nem voltak ennyire megbetegítő képesek, mint például a delta-variáns. Ez jócskán közrejátszhat abban, hogy megnőtt a halálozások száma.

„A hétvégi adatok egy része mindig kedden vagy szerdán jelenik meg. A mintákat, amelyeket hétvégén vesznek le, hétfőn vizsgálják be és így a keddi vagy szerdai adatok mindig kiugróak. Ugyanakkor a hétvégi három napot, ha figyelembe vesszük és a hétfőn megjelenő adatot elosztjuk hárommal, az meg mindig irreálisan alacsony. A hétvégén vett minták egy részét nem hétvégén nézik meg. Azaz, amikor kedden, 226, vagy szerdán 213 halottról számolnak be – ami idén a legmagasabb érték ebben a szezonban -, az azt jelenti, hogy egy része ennek hétvégi halott. Az öt napos csúszó átlagot kell figyelni az adatok tekintetében és akkor mindjárt kisimulnak ezek az egyenetlenségek” – tette hozzá Rusvai.

Majd úgy nyilatkozott, hogy a környező országokban is sokkal szigorúbb intézkedések vannak érvényben, mint nálunk. Magyarországon ugyanis idén a védekezés oltás alapú és a maszkviselés került előtérbe. Tavaly ilyenkor azonban határzár, utazási korlátozás és kijárási tilalom lépett érvénybe, valamint magasabb volt a tesztelés aránya is.

A mostani viszonylagos szabadságnak ára van. Ennek ellenére a kórházi esetszám és a halottak száma nem magasabb, mint tavaly ilyenkor

– fogalmazta meg a virológus.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?