Belföld, Hírek

Szlávik János már az ötödik hullámról beszél

Hiszen a másodikat is gyorsan követte a harmadik.

 

 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt, ahol sikeresnek értékelte az oltási akcióhetet, írja az MTI. Elmondta, személyesen is több kételkedőt sikerült meggyőznie, hogy mennyivel több előny származik a védőoltás felvételéből, mint annak elutasításából.

Szlávik arról is beszélt, a koronavírus omikronnak elnevezett változata bizonyos szempontból aggasztóbb, mint a korábbiak, hiszen sokkal több mutációt tartalmaz – éppen azokon a helyeken, ahol a vírus az emberi sejtekhez kapcsolódik, ugyanakkor klinikai viselkedéséről még nem lehet sokat tudni.

Az első hírek rendkívül kedvezőek, de azért várjuk ki a végét

– mondta, hozzátéve, az omikron variáns a korábbi törzseknél enyhébb, viszont furcsább megbetegedéseket okozott Dél-Afrikában: elsősorban fejfájást, rendkívüli gyengeséget, levertséget, szapora szívdobogást. Szlávik szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi védőoltások is védelmet adnak az omikron variánssal szemben, de ha nem, akkor is becslések szerint 1-2 hónap alatt át lehet alakítani a meglévő vakcinákat.

Felidézte, a felnőtteknek érdemes felvenniük a harmadik oltást, mert megfigyelték, hogy a második vakcinát követő negyedik hónaptól csökken az oltással elért védettség, a hatodik hónapra pedig már jóval alacsonyabb, mint korábban.

Szlávik János elmondta, egyesek szerint a következő hetekben tetőzhet a negyedik hullám, de sajnos egyre többet hall az ötödik hullámról is. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a második hullámot is szinte azonnal követte a harmadik.

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?