Hírek

Itt a nagy hír: rábólintott a hatóság, olthatóak lesznek az 5-11 év közötti gyerekek is az EU-ban

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Pfizer oltásának felhasználását az 5-11 év közötti korosztályban – már csak az Európai Bizottság jóváhagyása kell az oltáshoz.

 

 

Döntött az uniós szakhatóság: javasolják a koronavírus elleni védőoltás felhasználását az 5-11 év közötti korosztályban, ez praktikusan azt jelenti, valószínűleg napokon belül valóban olthatóak lesznek a kisiskolások is a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

Magyarországon 646 ezer gyerek esik ebbe a korcsoportba.

Az EMA döntését szemléző hvg.hu emlékeztet rá: a gyógyszercég közleménye szerint a vonatkozó kísérletekben 4500, 6 hónap és 11 év közötti gyermek vett részt az Egyesült Államokban, Finnországban, Lengyelországban és Spanyolországban. Köztük 3100 volt 5 és 11 év közötti.

A vakcinából a felnőtteknek járó adag harmadát adják majd be a gyerekeknek. Mint ismert, a 12-15 éves korosztály Pfizer-vakcinával való oltását idén májusban hagyta jóvá a gyógyszerügynökség.

Az EMA döntése önmagában még nem jelenti azt, hogy kezdődhetnek az oltások, ehhez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges, mely azonban az eddigiek fényében valószínűleg puszta formalitás lesz, mivel a szakmai döntés már megszületett.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?