Hírek, Külföld

Helyzetjelentés Ausztriából – Rettegnek a kint élő magyarok, hazajönni se mernek: „Én félek ettől az egész helyzettől, és amúgy el is borzaszt”

Miután az osztrák kormány pénteken kemény szigorításokat és a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét jelentette be, az emberek az utcára vonultak. Több Ausztriában élő magyar elárulta lapunknak, milyen most ott a kialakult helyzet.

 

Több ezres tömeg gyűlt össze Bécsben szombat estére, akik a szigorítások ellen tüntettek a belvárosban. A rendőrség szerint harmincötezren, a szervező Szabadságpárt szerint százezren vonultak utcára a kötelező koronavírus-oltás elleni demonstráción. A Blikk felkeresett több Ausztriában élő honfitársunkat, aki elárulta, milyen most ott a helyzet, őket hogyan érintik a drámai események.

– Előre láthatólag két hétre mi is bezárunk, aztán majd meglátjuk, az is lehet, hogy ezt meghosszabbítják. Eléggé nehéz most – kezdte lapunknak a Linzben élő Szilvia, aki a vendéglátásban dolgozik.

Elárulta, hogy sokan tartanak a jövő évtől, amikor majd kötelezővé teszik az oltást, hiszen számos embernek a munkahelye is veszélyben forog ha nem veszi fel.

Sok elveszítik a munkájukat emiatt. Sok helyen a főnök automatikusan kirúgja a dolgozót ha nincs beoltva.

“Az én munkahelyemen szerencsére nincs ilyen, és mi a bezárás alatt is megkapjuk a fizetésünk 80 százalékát, de sokan, akik nem akarják felvenni az oltást most nagyon nagy bajba kerültek emiatt.”Miután Alexander Schallenberg osztrák kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken bejelentette az országos lezárásokat, az emberek, ahogy arról a Blikk is beszámolt, az utcára vonultak Bécsben, hogy a szigorítások ellen tüntessenek. Sokan következő napokban is tartanak a zavargásoktól.

– Én félek ettől az egész helyzettől, és amúgy el is borzaszt, hogy úr isten, mi lesz még itt a nagyvilágban? – mondta Szilvia, aki elárulta, hogy ő és párja már néhány hónapa átesett a fertőzésen. Azt is elárulta, hogy a helyzet ellenére nem terveznek hazajönni, nehogy közben elveszítsék a munkájukat.

Egy másik, Bécs közelében élő Blikk-olvasó is elmesélte, hogy főleg a szélsőjobb oldali Szabadságpárt és annak vezetője, Herbert Kickl hívta az utcára az embereket. Informátorunk elmondta, közel négyszáz embert tartoztattak fel és igazoltattak a tüntetések kapcsán.

„Nagyon friss az egész, még mi sem tudjuk pontosan, mit szabad és mit nem. Úgy volt, hogy nem lesz tanítás sem. Végül mégis lesz, ha a szülők ezt jónak tartják, akkor elengedik a gyerekeiket az iskolába. Mi be vagyunk oltva, a feleségem rövidesen a harmadik oltást is felveszi, a 12 éves lányom is megkapta már az elsőt.

Olvasónk még arról is mesélt, hogy Bécsben az emberek nagyon nagy része betartja a maszkviselési szabályokat is. Alig akad egy-két ember, aki dacol ezzel, a büntetést is megkockáztatva. Ahogy fogalmazott, az oltásellenesek Jehova-tanúi az interneten is terjesztik az eszméjüket, de a lakosság nagyobb része fegyelmezetten viseli a történéseket.

„Úgy volt, hogy mi is megyünk síelni, ahogy évek óta szoktunk. Hát most nem mehetünk, de senki nem akadt ki ezen a családban. Tudjuk miről szól az egész. Fegyelmezett a lakosság, de azt hozzáteszem, hogy mégis kevésbé értenek egyet az emberek a kormány döntéseivel itt, mint otthon.”

 

 

 

 

forrás: blikk.hu

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?