Életmód, Érdekes, Külföld

A holland élet 15 jellemzője, ami nagy meglepetést szokott okozni a külföldieknek

Hollandia egy fél Magyarország méretű kis ország Európa északi részén, mégis közel kétszer annyian élnek itt, mint hazánkban. Az embereknek leggyakrabban a tulipánok, a festői utcák és a vidám lakosság jut az eszébe Hollandia hallatán, azonban ez a hely tele van olyan kevésbé ismert titkokkal, melyek nagyon sokszínűvé és különlegessé teszik más európai országokhoz képest. Most bemutatjuk a világ egyik legfejlettebb és legjóindulatúbb országának érdekes jellemzőit, annak céljából, hogy jobban megismerhessétek e ország működését és lakosait!

 

 

 

A spórolás a jó modor jele!

Akciók, promóciók, tippek & trükkök a spórolásra – lényegében az életük szerves részei. Minden család szigorúan odafigyel a költekezésre. Még a randi ajándékok során is csak egyszerű apróságokkal lepik meg a másikat: kulcstartók, kártyák, stb.

10 percnél tovább nem tusolnak, a mosogatás során nem öblítenek, hogy vizet spóroljanak. Talán meglepő lehet, de a piacok csúcsforgalma alatt gyakran ingyen termékeket osztanak, pl. egy doboz szőlő mellé egy másik ingyen van.

Lehet, hogy ezek miatt fukarnak tűnnek; de ők takarékosként gondolnak magukra 

Szinte mindenhova tekernek, munkába otthonról hordják az ebédet – csak, hogy további példákat említsünk. Nem szívesen kérnek költsön valamit, de ha megesik, hogy akkor-foggal körömmel küzdenek, hogy visszakapják azt.

Főszerepben a család! 

Normális, ha két-három gyerek van a családban. A szülők megosztják a felelősségeket, igyekeznek minden vasárnapot együtt tölteni. Ekkor szóba jöhet a futás, úszás vagy kerékpározás – a lényeg, hogy együtt mozogjon a család.
Egy család napi “fő eseménye” a vacsora, vagyis a “gezin” – ekkor kötelező szinten együtt ülnek az asztalhoz.


A helyiek egyenes hozzáállása sokaknak zavaró, durva lehet 

Ami a szívükön az a szájukon, nem tartják vissza az igazat. Ha rosszul nézel ki vagy esetleg elrontasz valamit a munkahelyeden, akkor azt egyenesen a szemedbe mondják. Simán vitába bonyolódnak akár a főnökükkel is, ha szerintük egy ötlete semmit se ér. Ugyanakkor ezeket nem sértésnek szánják, csak simán felhozzák.
Mondhatni, hogy brutálisan őszinték:
Amszterdamban nyaraltunk, és a turistacsoportunkban volt egy nő, aki állandóan kérkedett, össze-vissza vásárolt és egy nagy szőrme kabát alatt szó szerint izzadt. Az egyik boltban fel-alá ugráltatta az eladót, mivel nem talált a függőjéhez illő sálat.. Az eladó aztán csak annyit mondott, hogy ahhoz a függőhöz csak egy olcsó, üveg whiskey készlet illene! Azóta se tapasztaltam ehhez foghatót! 



Több a kerékpár, mint az ember.. 
Máxima holland királyné

Az országban 18 millió beregisztrált kerékpárt tartanak számon, ami több, mint ahányan itt élnek! A kerékpároksok számára rengeteg külön utat kiépítettek, külön kerékpáros “autópályák” is működnek.

A korcsolyázás nem csak hobbi, hanem nemzeti szenvedély 

Mikor felröppennek a hírek a fagyokról, már készülnek is a korcsolyázásra. Rengeteg helyen befagynak a folyók, tavak, de a biztonság kedvéért a városok le ellenőrzik a jég vastagságát, mielőtt bárki rámehetne.

Idegenek számára nehéz a holland nyelv, így a legtöbb helyi legalább angolul is beszél

Nyelvükben rengeteg a “sziszegő” és “morgó” hang, a “h” és a “g” kiejtése sokaknak gondot okoz. Kicsit olyan, mintha valami a torkukban ragadt volna és megpróbálnák felköhögni azt..
Tuti-tanács: eszedbe se jusson megemlíteni, hogy mennyire hasonlít a némethez..

“Oké” – az ország kedvenc kifejezése

A helyiek hozzáállása roppant laza.. A “megtörténik”, vagy az “oké” akkor is illő, ha valami szokatlan történik, vagy ha a probléma előbb-utóbb magától megoldódik.
Vegyük példának egy nagyobb hóesést, mikor a város nem tudja biztosítani a hó eltakarítását. Ekkor több iroda, bolt, stb. zárva tart, mivel “van ilyen”..

Ételek és gasztronómia 

Két fő tartóoszlopa a kenyér és a sajtok – reggel, délbe és nassolásnak is fogyasztják. Egyes óvodák nem kínállnak forró ételeket a gyerkőcök számára, inkább csak gyümölcsöket és szendvicseket készítenek. Szerintük egy “rendesen” összerakott szendvicsben minden megtalálható, amire szüksége van a testnek: kalória, tápanyagok és vitaminok.

A legtöbben csak napi egyszer, ebédkor esznek főtt/meleg ételt. Gyakori, hogy előre elkészített leveseket vásárolnak, melyeket csak meg kell melegíteni.

Ezek mellett népszerűek a tejtermékek, ugyanakkor a halakkal főleg csak kereskednek. Ritkán és keveset főznek, előnyben részesítik az ételrendelést.

Semmi sem egyszerű, ha a higiéniáról van szó

“Kötelező” napi zuhany és átlagosan több időt töltenek fogmosással, mint az EU többi részén. Órákig képesek takarítani a lakásban DE … a kézmosást nem tartják fontosnak.. Megesik, hogy az utcáról hazaérve, étkezés előtt vagy akár a WC használat után se mosnak kezet. Szerintük ez jót tesz az immunrendszernek, hiszen a testük ellenállóbb lesz a vírusokkal és kórokozókkal szemben..


Meglepően rövid anyasági szabadság 

A fizetett anyasági szabadság csak 16 hétig tart. Ezután a dolgozó szülők gyerekei már az óvodába kerülnek! Bizony, akár már négy hónapos gyerkőc is óvodába “járhat”. Nem divat, hogy a nagyszülőkre bízzák a gyerekeket, hiszen azoknak is megvan a maguk dolga. Azok a nők, akik munka mellett gyereket/gyerekeket nevelnek rövidített napokat dolgoznak.
Annak, hogy kevesebb időt töltenek otthon a gyerekek bizony hátrányai is vannak.. Gyakori, hogy a négy évesek még pelenkát hordanak. Rengeteg óvodában nincs WC, mivel a pelenkát “hasznosabbnak” tartják.

A holland gyerekek egyébként EU legboldogabb gyerekeinek számítanak. Rengeteg függ az egészséges családi környezettől. Úgy tartják, hogy egy gyerek születése nem változtat az életstíluson, hanem kibővíti azt.

Munka és a magánélet közti egyensúly fontossága 

A megfelelő munkakörülmények és az erős munkaerő az okai annak, hogy alacsony a munkanélküliek száma. Ugyanakkor fontos, hogy ne tűnjünk “munkamániásnak”. Az emberek korán végeznek, kontrol alatt tartják a munkaórákat, mivel nem akarnak kiégni.

Nincs lehetőség arra, hogy sürgősen orvoshoz menj 

Betegség esetén nem mehetsz csak úgy a rendelőbe, időpontot kell kérned. Specialistához sem egyszerű bejutni, hiszen ez előtt is egyeztetni kell a közorvossal.

A fontos dátumokkal teli naptár a fürdőben lóg

Egy holland szokás, hogy a fürdőszobába akasztják/rakják a naptárakat a szülinapokkal és más eseményekkel.

 

 

 

 

A környezet tiszteletben tartása az életstílus része! 

A legnépszerűbb közlekedési eszköz a kerékpár, a szemetet különválogatják, és vannak boltok, melyek nem használnak csomagolást!
Nincs törvénybe foglalva, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot, de akik ezt teszik azokat díjazzák. Emellett a farmerek majdnem teljesen eltüntették a növényvédő szerek és az állati antibiotikumok használatát!

Az utazás szeretete 

Mikor kibújik a nap a felhők mögül az utcák és a kávézók teraszai megtelnek. Szokásos, hogy a kertben a sütögetnek, valamint kiruccannak a tengerparti városokhoz! A külföldre utazás is kényelmes, gyors – Amszterdamból Párizs csak öt óra út!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?