Belföld

Kiszámolták, mennyi pénzből lehet ma átlagos színvonalon élni Magyarországon

Önök szerint reális ez az összeg?

 

 




 

Fejenként havi 136 ezer forint kellett az átlagos életszínvonalhoz tavaly a magyarok szerint, ami 4,5 százalékkal több, mint a járvány előtt, derül ki a Központi Statisztikai Hivtal friss felméréséből, amit az RTL Híradó mutatott be.

2020-ban harmadával drágult meg a gyümölcs, a sertéshús és a kenyér is átlag feletti áremelkedést produkál. A KSH kiadványa szerint tavaly összességében 7,2 százalékkal, 2008 óta nem látott ütemben emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, ami messze átlagon felüli.

Az RTL Híradó szerint a vásárlók számon tartják, mennyit költenek havonta, ellenben üzemanyagokra kevesebbet költöttünk, hiszen tavaly a korlátozások alatt jóval olcsóbb volt a benzin és a gázolaj, illetve nem is tankoltunk olyan sokat.

A gyermekteleneknek 166 ezer forint kell havonta fejenként, a legalább háromgyerekeseknek pedig 81 ezer/fő. Hiába maradt másfél millió család a hitelmoratóriumban, a többség az összes bevételét elköltötte a járvány alatt. A statisztikai hivatal szerint tavaly a magyarok 2 százaléka nyúlt a megtakarításokhoz, 2,3 százalék kényszerült hitelt felvenni a megélhetéshez viszont 58 százalék minden bevételét azonnal elköltötte.

A KSH szerint 2020-ban összességében 2,5 százalékkal esett vissza a fogyasztás Magyarországon.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?