Hírek

Nagyon ritka és veszélyes kórokozó betegített meg négy embert az Egyesült Államokban

A baktérium inkább trópusi országokban szokott előfordulni, ám ezúttal a fertőzöttek közül senki nem járt külföldön a megbetegedés előtt.

 

 

 




 

Az igen veszélyes, Burkholderia pseudomallei nevű baktérium idén március és július között négy embert is megfertőzött az Egyesült Államokban – írja a Live Science nyomán a 24.hu. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) a négy esetet Georgia, Kansas, Texas, illetve Minnesota államban dokumentálta, és miközben ez a kórokozó inkább trópusi országokban szokott előfordulni, különösen érdekes tény, hogy a fertőzöttek közül senki nem járt külföldön a megbetegedés előtt. A hírek szerint két beteg elhunyt, a másik kettő pedig hosszú kórházi kezelésre szorult.

A melioidózist okozó Burkholderia pseudomallei nevű kórokozó a leggyakrabban Délkelet-Ázsiában, illetve Észak-Ausztráliában fordul elő, de az Egyesült Államokon kívül csak Puerto Ricón és az Amerikai Virgin-szigeteken van jelen természetesen.

AZ USA-ban évente nagyjából egy tucat melioidózisos esetet szoktak rögzíteni és szinte mindig olyanoknál mutatják ki, akik az érintett területeken jártak. A genetikai vizsgálatok felfedték, hogy a négy személy esetében nagyon hasonló törzsek okoztak megbetegedést, ami arra utalhat, hogy a kórokozó hasonló forrásból terjedt át az emberekre. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a páciensek importált termékek, például élelem, ital vagy tisztítószerek révén fertőződtek meg.

A Burkholderia pseudomallei első tünetei néhány héttel a fertőzés után jelentkeznek, ami nem teszi egyszerűvé a baktérium forrásának megállapítását. A melioidózis különböző panaszokat idézhet elő: a mostani betegeknél köhögéssel, nehézlégzéssel, gyengeséggel, fáradtsággal, hányingerrel, hányással, lázzal és kiütésekkel járt. Két páciensnek volt olyan rizikófaktora, amely növeli a fertőzés kockázatát, a másik kettő személy esetében viszont ilyenről nem tudni. Az egyik fertőzött egy alig négyéves kislány volt, aki lélegeztetőgépre került, és aki a baktérium miatt maradandó agykárosodást szenvedett.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?