Sport

Hihetetlen verseny: a vitorlázó Berecz Zsombor megnyerte az éremfutamot, olimpiai ezüstérmes

Berecz Zsombor a magyar vitorlássport első olimpiai ezüstérmét nyerte. Megnyerte az Finndingi éremfutamát, de a sokáig hatodik helyen vitorlázó Scott Giles az utolsó szakaszon két pozíciót javított, így ő lett az olimpiai bajnok.

 

 

 
 

Zseniális nagy versenye volt a Finndingi utolsó, éremfutamának, amelyben már a helyezésekért járó pontok duplán számítottak. A futam előtt Berecz a második helyen állt, s akkor lehetett volna olimpiai bajnok, ha legalább öt hellyel megelőzi az addig vezető brit Scott Gilest.

Sokáig úgy nézett ki, ez sikerül is: Berecz végig a első-második helyen vitorlázott az ausztrál Jake Lilley-vel. Az utolsó bójánál aztán a holland Nicholas Heinerrel együtt fordult a célba, s sikerült megelőzni. Elsőként ért a célba.

Ekkor már csak Gilesre figyeltünk, aki az utolsó métereken kapaszkodott fel a negyedik helyre. Ezzel viszont pontszámban Berecz mögött maradt, így a magyar sportoló olimpiai ezüstöt nyert.

„Nem tudom szavakba önteni mennyire boldog vagyok. Nagyon sok embernek köszönhetem ezt az érmet. A családi és a baráti háttér, hogy majdnem elvertük a legnagyobb vitorlás nemzetet, az angolok. Kicsit küszködtem a tempómmal, a végén néztem vissza, tudtam, hogy abból a pozícióból nem fogja elveszíteni az olimpiát. De azt hiszem, és sokkal jobban örülök az ezüstnek, mint ő az aranynak. Szerencsés ember vagyok, amilyen emberek vesznek körül, ez nem is csoda. Ezt a napot soha nem fogom elfelejteni. Hatalmas terveim vannak a jövőre nézve, van még hová fejlődni. Bizonyítottuk, hogy nekünk csak egy Balatonunk van.” – mondta Berecz Zsombor.

A magyar vitorlássportnak korábban egyetlen olimpiai érme volt, a Detre testvérek 1980-ban, Moszkvában nyertek bronzérmet.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?