Belföld, Hírek

Mindent tagad Simonka György az ellene felhozott vádakból

A fideszes képviselő szerint a vádiratban szereplő bűnszervezet nem létezett, őt pedig bűnös szándék soha nem vezérelte.

 

 

 




 

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják – írja a hvg.hu.

A vád szerint Simonka György és társai 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el egy bűnszervezetben. Társaival arra specializálódtak, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat átláthatatlan céghálókon keresztül számtalan trükkel lenyúlják.

Simonka György nem járult hozzá, hogy róla a bírósági tárgyaláson felvételek készüljenek, és írásbeli vallomását is a bíró olvasta fel. Ezt megelőzően a képviselő mindössze annyit mondott, hogy a nyomozás során többször tett vallomást, az ügyészség minden kérdésére válaszolt írásban és szóban is, ezeket továbbra is fenntartja.

A bíró által felolvasott írásbeli vallomás szerint Simonka lényegében a vádirat minden ellene hozott pontját tagadta. A dokumentumból egyebek közt kiderült, hogy Simonka szerint olyan személyek vallomásán alapulnak a vádak, akik az ügyészséggel kiegyeztek, „a mentesülésük miatt mondták azt, amit kellett”.

Hozzátette, hogy a vádiratban szereplő bűnszervezet sohasem létezett, nem vezette bűnös szándék sem a vállalkozások alapításánál, sem vezetésénél, a kétezres évek közepén pedig nem is reménykedhetett támogatásban, mert baloldali kormány volt hatalmon.

A termelőszövetkezetek létrehozását a gazdasági válság indokolta. A 2000-es években vállalkozó volt és őstermelő, családi vállalkozásokat működtetett, továbbá tanácsokat adott más vállalkozóknak, de a döntést egyetlen esetben sem ő hozta. Ezen kívül minden beruházás a téeszek működését szolgálta, túlárazásról nem tudott és hamis az az állítás, hogy pénzeket osztottak vissza. Nem az ő utasítása alapján történt a közös védekezési stratégia kialakítása, a vádiratban szereplő beruházások pedig megvalósultak, és azokat szakszerűen végezték el.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?