Belföld, Hírek

Gigantikus tüntetés készül szombaton a Hősök terén: a nagy szakszervezetek is csatlakoznak az egészségügyi szakdolgozókhoz

Egy komoly megmozdulással kívánnak üzenni a hazai döntéshozóknak. Az öt magyar szakszervezeti konföderáció is támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) július 31-ei, a Hősök terére tervezett demonstrációját – jelentette be a konföderáció.

 

 

 

 


Az egészségügyi szakdolgozók úgy érzik, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg kéréseiket a bérrendezésről, az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban őket érintő anomáliákról, a méltánytalan bánásmódról és a kiszolgáltatott helyzetükről, ezért a budapesti Hősök terére összehívott nagygyűléssel kívánnak üzenni a döntéshozóknak.

– Az öt országos szakszervezeti szövetség (a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége) az új egészségügyi jogviszonyt előzetes társadalmi egyeztetés nélkül bevezető döntés ellen korábban határozottan tiltakozott, a vonatkozó törvény elfogadását követően pedig beadvánnyal fordult a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO), annak érdekében, hogy az álláspontjuk szerint nemzetközi kötelezettségvállalást sértő új jogszabályt módosítsák – írta az öt szakszervezeti konföderáció közös közleményében.

A demonstrációhoz korábban csatlakozott már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete, amely tagjait arra kérte, vegyenek részt a rendezvényen. A Hallgatói Szakszervezet is jelezte, hogy ott lesznek szombaton a Hősök terén. A szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) reményei szerint a demonstrációra elmegy Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, illetve Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság elnöke is.

A döntéshozók nem hallgattak meg bennünket a tárgyalóasztalnál, ezért a Hősök teréről kell üzennünk a fizikai és lelki terheinkről és a felelősségteljes munkánk alulfinanszírozottságáról– mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Indexnek, aki szerint időszerű felülvizsgálni a szakdolgozók helyzetét, mert a magyar egészségügy nem bírja el, hogy további dolgozók távozzanak a szakmából. Az eseményre Kásler Miklóst is meghívták, azt nem tudni, hogy részt is vesz-e rajta végül.

Jelenleg hét országos érdekvédelmi tömörülés jelezte részvételét a megmozduláson, sőt a felszólalók között ott lesz Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) szerdán levélben biztosította támogatásáról a MESZK-et, akik szintén elfogadhatatlannak tartják, hogy a Egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére került elfogadásra.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?