Belföld, Hírek

Bekeményítenek a vendéglátósok: oltás nélkül nincs munka!

Budapest – Drámai hatást váltott ki Orbán Viktor kormányfő pénteki bejelentése, hogy akár több munkakörben is kötelezővé tennék a Covid-oltást.

 

 

 




 

Az egészségügyi intézményekben az index.hu szerint néhányan már fel is mondtak, a másik, jó eséllyel oltásra kötelezett területen, a vendéglátásban egyelőre kivárnak. Noha logikus volna, hogy ha a munkáltatók attól félnének, a kevés szakácsot, pincért is elveszítik, ők éppen amellett érvelnek, hogy oltasson mindenki, és örülnének, ha ők dönthetnének erről.

„Nem helyes, ha a munkáltató dönthetné el, hogy kötelező legyen-e a védőoltás. Ez egy állami feladat, nem adható át a munkáltatóknak. Az oltakozás járványügyi kérdés, nem pedig munkaerőpiaci, a javaslattal pedig munkaerőpiaci kérdéssé alakítják át az egészet” – mondta lapunknak múlt héten Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

– Különösképp fontos ez az amúgy is munkaerőgondokkal küzdő vendéglátásban, ahol ráadásul egy újabb szezon kiesése végzetes károkat okozhat – állítja Regősné Szász Györgyi, a budapesti Regős Étterem egyik tulajdonosa.– Szerencsések vagyunk, nálunk mindenki önként beoltatta magát, semmiféle nyomásra nem volt szükség, ha kell a harmadikat is vállaljuk. Bár most nem akarunk senkit felvenni, de ide csak olyan jöhet dolgozni, aki védett – jelenti ki egyértelműen a terézvárosi vendéglő tulajdonosa. – A vendéglátós, a pincér – pláne ha az étterme, mint a mienk, a kiemelt turistacélpontok közelében van, – a végletekig ki van téve a vírusveszélynek.

– Ezt a valós veszélyt az oltással csökkenteni lehet – teszi le a kötelező oltás elrendelése mellett a voksát egy neve elhallgatását kérő belvárosi neves étterem vezetője is, aki kicsit túlértékeltnek tartja a kormányfői kijelentést követő felháborodást. Jelenleg ugyanis csak az mehet a vendéglátásba dolgozni, aki kötelező egészségügyi szűrésen illetve tüdőszűrésen részt vesz. Az ennek kapcsán fellépő sugárterhelés – az oltáshoz hasonlóan – szintén jelent egyfajta kisebb egészségügyi kockázatot, mégse kérdőjelezi meg senki – tette hozzá a vendéglátós.

Mindenesetre nem lesz könnyű dolga senkinek, bármi is a döntés: a Pulzus Kutató felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 31 százalék viszont továbbra sem akar oltást, egyet sem. A magyarok 19 százaléka az első adandó alkalommal felvenné a harmadik oltást, és egyötöde ezt még az idén tervezi.

Tüntetnek a görögök

Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok munkavállalói számára tette kötelezővé az oltás felvételét a görög kormány, és arra készülnek, hogy a tanárok is megszerezzék a szeptemberi iskolakezdésig a védettséget A bejelentést követően erőszakos tüntetések kezdődtek az országban, a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?