Életmód, Érdekes

10 jele annak, hogy a szülő tudta nélkül valami rossz történik a gyermek életében

Amikor egy gyermek elkezd rosszjegyeket kapni, vagy iskola mellé járni, akkor minden szülő számára nyilvánvaló, hogy valami baj van a gyerekkel: a diákot talán bántják az iskolában, rossz társaságba keveredett, vagy nem kap otthon akkora figyelmet, mint szeretné. Vannak azonban kevésbé egyértelmű jelek is, melyeket ha időben felismerünk, akkor azzal megakadályozhatjuk ezeket a későbbi, drasztikus problémákat.

 

 

 

10 Rendetlenül néz ki, és nem öltözködik az időjárásnak megfelelően.

Gyerekek cipoje

Az a gyermek, aki valamilyen fizikai vagy érzelmi zsaroláson megy keresztül, gyakran kevésbé figyel önmagára. Piszkos ruhákban jár, és nem öltözködik az időjárásnak megfelelően. És nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy egy tinédzser lány esetleg túl vékony ruhában jár télen, épp ellenkezőleg: előfordulhat, hogy a melegebb évszakokban is inkább hosszúujjú dolgokat visel.

9 Folyamatosan éhes.

Gyerekek ehsege

A stressz kezelésének egyik intuitív módja az evés. A problémás gyerekek folyamatosan éhesnek, fáradtnak és letargikusnak tűnhetnek. Természetesen fennáll annak a lehetősége, hogy a gyermek csak elfáradt az iskolában (különösen vizsgák előtt például), de mégis jobb, ha odafigyelünk ezekre a jelekre. Különösen, ha a diák őrülten éhesen tér haza az iskolából, ami könnyen arra utalhat, hogy a zsebpénzét vagy a szendvicseit valaki elveszi tőle az iskolában.

8 Hanyagolja az iskolát, vagy épp ellenkezőleg, túl komolyan veszi.

Gyerekek iskolaban

Az iskolai órákról sokszor úgy is hiányozhatnak a gyerekek, hogy a tanár azt nem veszi észre, különösen az átlagos gyerekek esetében, akik jól elvegyülnek a tömegben. Így a szülők nem biztos, hogy idejében értesülnek a hiányzásról az iskolai naplóban.

Van egy teljesen ellentétes helyzet is: amikor a gyermek akkor is részt akar venni az órákon, amikor beteg. Sajnos ez arra utal, hogy a gyermeknek problémái lehetnek otthon: nem érzi magát biztonságban, esetleg nem bízik vagy bántja valamelyik rokona.


7 Megpróbálja a felnőtt szerepet.

Felnott szerep

Ha a gyermek idő előtt érdeklődést mutat a felnőttekkel kapcsolatos dolgok iránt, és minél több felelősségre törekszik, az szintén baljóslatú jel. Ilyenkor a gyermek erején felül próbál meg gondoskodni a családtagjairól, ami valójában csak egy kísérlet arra, hogy átvegye a helyzet irányítását, sokszor azért, mert az iskolában esetleg nem hagynak neki erre lehetőséget, vagy mások irányítják őt.

6 Erőszakos másokkal szemben.

Gyerekek es plussallatok

Egy tinédzser, akit az iskolában bántanak, általában a plüssállatainak, a háziállatainak, vagy a szeretteinek okoz fájdalmat, hogy azt a látszatot keltse, hogy uralja a helyzetet.

Az ilyen cselekvés kívülről gyakran csak egy erőszakos tréfának tűnik, de érdemes nagyon figyelni rá, mivel arra utalhat, hogy a gyermeket esetleg az iskolában bántják, és ezért otthon, a szerettein próbálja meg érvényesíteni a dominanciáját.

5 Túl szigorú és rendezett viselkedés.

Gyerekek iskolataskaja

Ha egy gyermek mindig élére vasalt ingben, naprakész táskával jár iskolába, az példaértékű diák benyomását keltheti, de olykor a félelem is állhat a háttérben. Az ilyen gyerekek gyakran félnek attól, hogy csalódást okoznak a szülőknek, ezért kényszeresen próbálnak maximumot nyújtani az iskolában, ami kívülről néha nem tűnik problémának, de a gyermek lelkiállapotában súlyos gondokat okozhat.

4 Folyamatos figyelmet igényel.

Gyerekek folyamatos figyelem

Mindenki másképp reagál a zaklatásra vagy a bántalmazásra. Van, aki magába fordul és komor lesz, míg mások épp ellenkezőleg, ragaszkodnak a szüleikhez és igénylik a figyelmüket. Az persze egészen más, ha a gyermek a jelleménél fogva ilyen, viszont ha egyik napról a másikra jelenik meg, akkor van ok az aggodalomra.

 

 

 

 

3 Más úton jár iskolába.

Gyerekek iskolaba vezeto ut

Ha egy gyermek látszólag minden ok nélkül úgy dönt, hogy a busz helyett mondjuk gyalogol vagy vonattal megy, esetleg módosított úton sétál az iskolába, akkor az a félelemre utalhat. Elképzelhető, hogy a gyermek útközben más iskolás gyerekekkel találkozik, akik esetleg bántják őt, és ezért kénytelen megváltoztatni a jól megszokott útvonalát.

2 Megváltoztatja az öltözködését.

Gyerekek megjelenese

Természetesen az orrpiercing vagy a tetoválások iránti érdeklődés minden lázadó tinédzsernél előbukkan előbb-utóbb, azonban ha alapvető változásokat veszünk észre a gyermekünk ruházatában, az könnyen arra utal, hogy esetleg rossz társaságba keveredett, vagy így próbálja megvédeni magát másoktól. Különösen igaz ez, ha a változás hirtelen megy végbe: például a fiad vagy lányod tegnap még imádta a színes dolgokat, ma meg már hirtelen utálja őket és feketében akar járni.

1 Gyakori gyomor- vagy fejfájás.

Gyakran panaszkodik gyomor vagy fejfajasra

Az iskolában zaklatott gyermekek különböző módokon élik meg a stresszt. Az egyik leggyakoribb reakció a has- és a fejfájás. Vannak, akik egyszerűen úgy tesznek, mintha betegek lennének, hogy ne kelljen bemenniük olyan órákra, ahol esetleg találkozhatnak a bántalmazóikkal, míg mások valódi fájdalmakat élnek át ilyenkor a stressz hatására.

A szülők egyik fő feladata, hogy időben észrevegyék a legapróbb jeleket is, melyek arra utalhatnak, hogy a gyermeknek problémái vannak otthon vagy az iskolában, és egy őszinte beszélgetéssel próbáljanak meg a végére járni az egésznek. A gyermek bizalmának elnyerése az első és legfontosabb dolog, hogy sikerüljön fényt deríteni, majd pedig közösen megoldást találni az esetleges nehézségekre.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?