Belföld, Hírek

Sokkoló számok: kiderült, mennyit keres ma egy fizikai munkás Magyarországon

Az idei második negyedévben első ízben került 1400 fölé a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.

 

 

 




 

A jelenlegi 1 407 forintos átlagórabér 4 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1 352 forintos szintet. A felsőbb kategóriákban ismét gyorsul a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2020 második negyedévéhez képest 4,4 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

Nagy a különbség egyes országrészek között

Ma már 1 250 forint alatti órabér az ország egyetlen pontjára sem jellemző, ugyanakkor a részletes statisztikák azt mutatják, hogy régiók szerint továbbra is jelentős eltérések tapasztalhatók az egyes régiókban a bérszintek között. Míg Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagórabér, Közép-Magyarországon és a fővárosban már az 1900-as szintet is átlépte az órabérek átlagos nagysága.

Fizikai munkások bére Magyarországon / Grafika: Séra Tamás
Fizikai munkások bére Magyarországon / Grafika: Séra Tamás

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója szerint a második negyedébben vártnál lassabban emelkedtek a bérek, és arra számítanak, hogy a következő negyedévekben arra számítunk, hogy az adatbázisuk többségét adó gyártó- és feldolgozóipari fizikai dolgozók bérnövekedése ismét gyorsulni fog, és az átlagórabér országos szinten is hamar elérheti az 1500 forintos szintet.

– Amellett, hogy a koronavírus visszaszorulásával ismét egyre erősödik a munkaerőhiány, számos más szektorban (építőipar, vendéglátás) az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek, ami átmenetileg mindenképpen erősödő konkurenciát képez a munkaerő megszerzése és megtartása terén – mondta a szakértő.

A középvezetői bérek jobban emelkedtek

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2021 első negyedévében átlagosan 4,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere a közlemény szerint arra mutatott rá, hogy a középvezetői szegmensben a járvány kitörését követően gyakorlatilag megállt az átlagbérek emelkedése, ám most ismét emelkedő pályára kerülhetnek a bérek. A cégek vezetői szinteken is egyre több munkavállalót vesznek fel, a belépési forgalom (4,2 százalék) jóval felülmúlva a kilépések arányát (2,9 százalék).

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?